ОДРЖАНИ ДЕСЕТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ" - ЛАУРЕАТ ДАВИД АЛБАХАРИ

 

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ и Организациони одбор Вељкових дана, 8. и 9. децембра приредили су X Вељкове дане, под покровитељством Града Сомбора. Први дан манифестације одвијао се у Градској библиотеци и обележен је Округлим столом на тему „Легат Вељка Петровића“. Свечаност је отворио управник Библиотеке, Владимир Јерковић, а програм је водила Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења. Учесници Округлог стола били су Ксенија Самарџија, кустос Куће легата, Радован Поповић, Милан Степановић и др Мирослав Стојисављевић. Говорећи о заоставштини Вељка Петровића, указало се на стање у којем се овај легат нашао и на могуће поступке у циљу његовог очувања. Освртом на писма као значајног дела рукописне грађе у оствштини, назначена је будућа сарадња Библиотеке и Куће легата на објављивању богате преписке Вељка Петровића. Посетиоци су на крају свечаности имали прилику да погледају поставку дела архивске грађе из легата под називом „Сомбор Вељка Петровића“.

Другог дана манифестације, на Дечјем одељењу приказана је епизода серије о Вељку Петровићу под називом „Кад сам био мали“. Радмила Лазаревић и Анђелија Пругинић, библиотекарке, објавиле су резултате међународног конкурса за најуспелију причу "Голубић" и уручиле награде присутним добитницима, Милици Равњак из Бешке, Јани Стојисављевић из Сомбора и Петру Лучићу, ученику првог разреда ЈУ Гимназије из Живиница (БиХ), добитнику Гран при "Голубић" за 2016. годину, за причу Ограде.

Програм је настављен у Великој сали Скупштине града, где је, након поздравног обраћања Немање Сарача, члана Градског већа за културу и Владимира Јерковића, управника Сомборске библиотеке, представљен књижевни портрет Мира Вуксановића, добитника награде "Вељкова голубица" за 2015. годину. Тим поводом говорили су проф. др Петар Пијановић, проф. др Радивоје Микић, проф. др Стојан Ђорђић, Ненад Станојевић, Радован бели Марковић, проф. др Мирјана Д. Стефановић, проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, проф. др Славко Гордић, Селимир Радуловић, Драган Бабић, проф. др Саша Радојчић, проф. др Тихомир Петровић и академик Миро Вуксановић. Свечаност је отворила и водила Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења Градске библиотеке.

ДАВИД АЛБАХАРИ, Лауреат Вељкових дана за 2016. годину

Овогодишњи добитник књижевне награде "Вељкова голубица", Давид Албахари улази у ред најзначајнијих прозаиста савремене српске књижевности. Рођен 1948. у Пећи, своју прву збирку прича Породично време објавио је 1973. Већ том књигом је стекао наклоност критике, а недуго потом уследила су и формална признања. За књигу прича Опис смрти која је изашла 1982. добио је Андрићеву награду. Књига прича Пелерина (1993) награђена је наградама „Станислав Винавер“ и „Бранко Ћопић“, роман Мамац (1996) НИНовом наградом, а књига прича Сваке ноћи у другом граду (2008) наградом „Златни сунцокрет“. Од 2006. је члан САНУ ван радног састава. До сада је Давид Албахари објавио 13 књига прича, 14 романа и три збирке есеја. Већ од првих Албахаријевих књига су могле да се препознају неке трајне особине његовог прозног поступка и уметничког света оствареног тим поступком. Реч је о карактеристично постмодернистичком споју наглашавања артифицијелности књижевног текста, са бројним аутореференцијалним пасажима, са једне стране, а са друге – верности приповедању у једном такорећи архетипском смислу. Албахаријево приповедање окреће се како тихој драми урбане свакодневице, тако и трауматичним местима новије историје. Аутобиографским елементима првог, „интимистичког“ слоја одговара јасно вредносно опредељење у другом, „епохалном“. Данашњем читаоцу су важна оба та слоја. Та важност, уз висок артистички ниво прозног дела Давида Албахарија, мотивисало је жири да овог писца прогласи добитником награде Вељкова голубица.

    Ко је на мрежи: 31 гостију и нема пријављених чланова