КАТАРИНА МИТРОВИЋ, ОВОГОДИШЊИ ЛАУРЕАТ СОМБОРСКОГ КЊИЖЕВНОГ ФЕСТИВАЛА

 

Сомборски књижевни фестивал и Градска библиотека "Карло Бијелицки" Сомбор у новембру 2017. године расписали су конкурс за другу књигу аутора до 35 година. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром, а конкурс је закључен 01. марта 2018. године.

На конкурс је пристигао 21 рукопис, а жири који је радио у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић, након вишеструког читања и дискусије, издвојио је три рукописа који су се наметнула својом зрелошћу, идејном заокруженошћу и целовитошћу: "Тестамент" Марије Васић, "У земљи стакла" Јелене Обрадовић, и "Питоми дивљи пас" Катарине Митровић.

У наредној серији разматрања, жири је једногласно одлучио да на конкурсу Трећег Сомборског књижевног фестивала награди рукопис Катарине Митровић "Питоми дивљи пас".

Награда, која се састоји од штампања награђеног рукописа биће уручена током Сомборског књижевног фестивала, који ће бити одржан 11. и 12. маја текуће године.

Катарина Митровић (Београд, 1991), студирала је српску књижевност и језик на Филолошком факултету, а тренутно је четврта година драматургије на Факултету драмских уметности у Београду. Њена целовечерња драма Кидање изабрана је као једна од пет најбољих на Хартефактовом конкурсу за најбољи регионални савремени ангажовани драмски текст 2016. године. Објавила је збирку поезије Утроба у оквиру едиције „Прва књига“ Матице српске за 2017. годину.

Рукопис "Питоми дивљи пас" обликовао се непуних годину дана након ауторкиног песничког првенца, али доказује недвосмислен напредак у односу на збирку Утроба. Баштинећи модерни урбани сензибилитет новије песничке генерације, ауторка иступа ван граница сопства и истраживања пресудних момената личне стварности у један отворенији свет где комуницира са својом околином и људима у њој. Она изражава зачуђеност чудноватошћу актуелног тренутка, но не бежи од њега, већ хрли ка новим искуствима и другачијој поетици, док њен рукопис одликују обимне песме без формалне поделе на строфе и циклусе. Тридесет седам песама обликују садржајну слику свакодневице младе особе која се изражава модерним језиком којим провејавају актуелни тропи, коментари најновијих друштвених догађаја и лични став о урбаном простору у којем се одиграва једини живот који је данас могућ.

    Ко је на мрежи: 83 гостију и нема пријављених чланова