ИЗЛОЖБА „МАРТИН ЛУТЕР, У МУЗЕЈУ ДО 10. МАЈА

 

Амбасада Савезне Републике Немачке у Србији, Град Сомбор и Удружење Немаца „Герхард“ организовали су изложбу посвећену обележавању 500 година реформације у Немачкој. Изложба, под називом „Мартин Лутер, реформација и њене последице“, постављена је у Градском музеју, а амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији, Њ.Е. Аксел Дитман (Axel Dittmann), изложбу је  отворио 25. априла 2017. године.

Обраћајући се Њ.Е. амбасадору Дитману и присутнима градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је изразила задовољство што је Сомбор први град у Србији у којем је организована оваква изложба.

- Изузетна ми је част и задовољство што је у Сомбору приређена  изложба посвећена Мартину Лутеру,  реформацији, и његовом укупном стваралачком  доприносу  како за земљу у којој је  живео и стварао, тако и генерално за развој друштва, казала је Голубовић и захвалила се амбасадору Дитману и УН „Герхард“ који су допринели  реализацији  изложбе.

Обраћајући се присутнима амбасадор Дитман се захвалио на поводу  доласка у Сомбор.

- Мартин Лутер и последице реформације, је наслов изложбе којом обележавамо 500 година  реформације. Пре 500 година Мартин Лутер је закуцао својих 95 теза на врата дворске цркве у Витенбергу. Историјски није доказано да је управо Лутер закуцао ове тезе на врата, о томе се историчари још споре, али свакако је то био догађај од епохалне важности. Значење Мартина Лутера за нас је огромно, он је отац реформације. Указао је на све оно што није у реду у извршавању вере и вероисповести,  а преводом Библије  оставио  је свој траг  у развоју немачког језика и  приближио  религију народу. Његов чин  је за последицу имао велике конфликте, али оно што је важно јесте да се у међувремену-кроз историју, кроз векове  – развила верска толеранција између католицизма и протестантизма и што сада имамо екуменски приступ. Верска толеранција јесте нешто што је обележје Србије, рекао је амасадор Дитман и захвалио се  градоначелници и УН „Герхард“ на организацији изложбе истакавши  да је УН „Герхард“ центар културне баштине Подунаских Шваба.

Као домаћин, испред Градског музеја Сомбор, обратио се Чедомир Јаничић, виши кустос историчар уметности, који је подсетио на изложбе које су организоване претходних година, такође у сарадњи са Амбасадом СР Немачке и УН „Герхард“. Осим осталог, Јаничић је говорио о последицама реформације у области културе.

- Лутеров превод Библије је имплицирао настанак немачког књижевног језика, а ово је преко моћне књижевности, поезије, филозофије и научних достигнућа утицало на све правце модерног мишљења, казао је Јаничић.

Oтварању изложбе су присуствовали и сарадници градоначелнице за област културе, Немања Сарач, члан Градског већа и помоћник Бранислав Сворцан, као и чланови УН “Герхард“ Сомбор.

Изложба „Мартин Лутер, реформација  и њене последице“  биће отворена до 10. маја 2017. године. На отварању изложбе најављено је и приказивање документарног филма о животу Мартина Лутера. Филм ће бити приказан  28. априла 2017. године,  у 18.00 часова, у просторијама Удружења Немаца „Герхард“ у Сомбору.

    Ко је на мрежи: 38 гостију и нема пријављених чланова