ТРОДНЕВНИ ФЕСТИВАЛ У ЧАСТ ЛАЗИ КОСТИЋУ И ЈУЛИЈАНИ ПАЛАНАЧКИ

 

Турнеју тродневних светковина по градовима Србије под називом „Почаст Костић Лази на звезданој стази“, Фондација Лаза Костић (основана 1991. у Лондону, 2016. године у Новом Саду) наставља у Сомбору, и то у месецу септембру, када је врсни песник, философ, правник, полиглота, позоришни критичар, утемељивач Шекспира код нас, постао Сомборац. Поднаслов фестивала не носи случајно назив „Лазиној Јулијани за незаборав“ . На 120 година од тестамента „Јулијане др Лазе Костића, рођ. Паланачки“, како се увек и свуда на својим задужбинама са поносом потписивала, Црквена општина Сомбор, главни домаћин и партнер у светковини подржава иницијативу Фондације да се поред Лазине клупе или изнад, на балкону њихове куће, постави статуа велике добротворке коју данашњи нараштаји не смеју заборавити и чији пример треба неговати. Необичност фестивала је повезивање необичних и удаљених факата културе у сомборском простору.

СОМБОРУ НА ПОКЛОН

Сомбор, који је свесрдно пригрлио Лазу и пружио му уточиште када су га се сви одрекли, добија на поклон јединствене програме и врсне стручњаке, од којих неки никада нису били у „зеленом граду“, а којег након филма и серије Santa Maria della Salute са посебним жаром прижељкују да упознају.

Председник Књижевног одбора Фондације, проф. др Миодраг Радовић ће 23. септембра 2017. године у Српској читаоници "Лаза Костић" Сомбор од 19 сати отворити фестивал „Почаст Костић Лази на звезданој стази“, а тема ће бити „Лаза Костић, домаћин и странац у Сомбору“. Премијерним представљањем нове књиге песама „Ветар и дажд“ једног од најбољих савремених песника  Верољуба Вукашиновића, Сомборци ће упознати и песника којем је Лаза Костић незаобилазна инспирација и подстрек. Уз централну књигу, издавачка кућа „Православна реч“, доноси и сјајан избор својих најновијих издања из серија Културна баштина и религија. У музичком делу програма првог дана новог фестивала наступиће Теона, Нина и Андреја Шнајдеров (сопрани), Каја Мандић Плавшић (клавир) и Памела Киш Игњатов, сопран.

У недељу, 24. септембра, након Литургије која ће бити служена од 9 сати, у цркви Светог Георгија, у којој се пар венчао 1895. године, први пут ће се одржати заједнички парастос Јулијани и Лази Костићу. Помен који почиње у 10,30 сати организују Пријатељи Фондације „Лаза Костић“, на челу са дугогодишњом добротворком цркве, адвокатом Зорком Вучковић.

У подне истог дана, испред "Лазине клупе" на главној улици у Сомбору, предавање под називом „Лаза Костић и правне науке“  ће одржати проф. др Жика Бујуклић, професор Римског права на Правном факултету у Београду, који се Лазом Костићем - правником интензивно почео бавити заинтригиран серијом Здравка Шотре. На предавању ће бити представљена и двојезична књига „Лазар Костић, тезе из правних и политичких наука, Матица српска 2011“, а посетиоци ће куповином књиге помоћи активности Матице српске и Фондације „Лаза Костић“. Од 17 сати у порти цркве Светог Горгија у Сомбору биће изведено "Ишчекивање", 40 минутна моноопера руског романтичара Тавердијева, прерађена од стране Миодрага Милановића за сопран, виолину, виолу, виолончело и клавир. Памелу Киш Игњатов (сопран), са Академије уметности у Новом Саду пратиће женски састав у којој виолу свира лекар - гинеколог, док је њена сестра челисткиња специјализант на психијатрији. На истом месту ће након Вечерњег богослужења, од 20 сати бити одржано предавање „Допринос краљице Драге Обреновић развоју и духовној обнови Србије“, а о теми ће говорити проф. др Божидар Раденковић. Предавач са ФОН-а у Београду посебно повезује две добротворке: Јулијану Костић и краљицу Драгу, са фокусом на краљичину улогу у обнављању Хиландара, Мирослављевог Јеванђеља и многих доброчинстава везаних за цркву.

Последњег дана фестивала, 25. септембра од 12 сати, испред "Лазине клупе" на сомборској главној улици ће почети програм под називом „Омладина Сомбора члану Уједињене омладине српске, Лази Костићу“. Том приликом ученици Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор ће се представити Лазиним докторатом права на латинском; Santa Maria della Salute на француском, мађарском, енглеском, немачком и ученичким прилозима. Сомборци ће имати прилику да поздраве и Констанина Ађанина, награђеног ученика Гимназије „Вук Караџић“ из Трстеника, који ће изнети своју визију песника: "Језикословско сновиђење једне авангардне модерности у онирици Лазе Костића“. Модератор програма, др Лидија Наранџић Чанда, уз чланове Фондације, представника Педагошког факултета и гимназије „Вељко Петровић“ одредиће најбоље омладинце, који ће као награду за истакнуто учествовање у програму добити позив за гостовање у следећим градовима турнеје или почасне карте за представу "Хенри Шести", Вилијема Шекспира која ће ове сезоне бити играна у Народном позоришту у Београду.

Макрени принцип, који је 2012. године проглашен за „Паметну игрицу године“, користи се у невероватној осмишљеној игри кроз коју се деца али и одрасли за врло кратко време упознају са 24 лика Шекспира, 14 Шекспирових дела, 12 цитата из дела, 10 историјских чињеница, географских појмова... У склопу програма деца и гимназијалци ће у паровима играти игру „Лаза и Вил“ и тако показати како игра на сваком нивоу може бити изузетно забавна и едукативна. Прентација је уједно и почетак рада на научној студији професора Педагошког факултета и сомборске гимназије, о утицају концепта Макрени на већу заинтересованост деце и омладине за дело Шекспира и Костића. Куповином игре „Лаза и Вил“  помажу се активности Фондације „Лаза Костић“.

Централни догађај фестивала биће одржан у понедељак, 25. септембра  у Народном позоришту Сомбор. Од 19 сати у фоајеу ће бити отворена изложба плаката Атиле Капитања, уметника чији се постери налазе у галеријама широм света. Сомборску селекцију чине постери награђени на више интернационалних конкурса и бијенала, уз трећину радова посвећених Лази Костићу, а том приликом премијерно ће бити представљен постер "Лаза Костић и Сомбор". Стручни осврт на уметнички рад професора Академије уметности у Новом Саду поверен је  проф. Браниславу Добановачком. На Великој сцени од 19,30 часова биће одржан концерт под називом „Лазиној Јулијани у незаборав“, а том приликом Сомборцима ће се премијерно представити два клавирска дуа која су на међународном такмичењу у Врњачкој Бањи освојила по 100 поена: „Сомборски дуо“ у саставу Каја Мандић Плавшић и Милорад Ћирић као и Лазар Лазаревић и Миљана Николић, студенти АУНС, у класи проф. Марине Милић Радовић.

„Лазини амбасадори“ из Новог Сада и Сомбора подсећају аудиторијум да је песник Santa Maria della Salute пред крај живота дао допринос  „великом детињем весељу уочи Видовдана 1908.“  а „својој драгој Јули“ пред саму њену смрт у Сомбору 1909. посветио дирљиву песмицу. Модератор проф. Марина Милић Радовић  представља прве донаторе за иницијативу „Јулијани за незаборав“.

И на крају тродневног славља, као кулминација, „уметница за сва времена“ (Мира Траиловић), али и „жена витешког духа“ (Фондација Лаза Костић) МИРА БАЊАЦ,  велики добротвор рада Фондације, на сцени на којој је 1951. година добила прво глумачко признање, даће свој допринос иницијативи за статуу Јулијане Костић.

120 година од тестамента Јулијане др Лазе Костића, рођене Паланачки

Светођурђевска црква до краја деветнаестог и почетком двадесетог века је имала све већи број задужбинара, али је највећу задужбину оставила Јулијана Костић, тестаментом из фебруара 1897. године. Овим документом завештала је Кућу у Сомборском сокаку (Читаоничкој улици) са магацином, оставила је Српској православној црквеној општини сомборској за изградњу народне школе, а за њено издржавање наменила је 153 јутра земље. Једноспратницу у којој је живела и још једну кућу у предграђу оставила је на старање Црквеној општини, како би се од закупа сваке године, у средњој школи и на универзитету, школовала и васпитавала по два ученика српске православне вере из Сомбора. За изградњу Дома православне сирочади наменила је 45 јутара земље и још једну кућу, а 19 деоница завештала је за лечење сомборских трговаца православне вероисповести. Јулијана је 1904. године обновила крст на Светођурђевском тргу, набавила је ново „небо“ за Светођурђевски храм  и даровала разне одежде и црквене ствари за обе сомборске православне цркве. (Из монографије СВЕТОЂУРЂЕВСКА ЦРКВА У СОМБОРУ, Милана Степановића, Сомбор 2011, стр.116 и 117).

    Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова