"РИМСКИ ШЛЕМ ИЗ СИВЦА" У ПУЛИ

Оцена корисника:   / 0
НајлошијеНајбоље 

 

У суботу, 2. маја 2015. у Августовом храму у Пули отворена је изложба „Римски шлем из Сивца”, Градског музеја Сомбор у оквиру сарадње са Археолошким музејом Истре из Пуле у Хрватској. У уводној речи приликом отварања изложбе обратила су се оба директора: Дарко Комшо, из Археолошког музеја Истре и Бранимир Машуловић из Градски музеј Сомбор, наглашавајући значај оваквих тематских изложби за јачање културних веза.

Тематска археолошка изложба „Римски шлем из Сивца” аутора Анђелке Путице, кустоса археолога Градског музеја Сомбор говори о римском дефанзивном оружју, једном од најзначајнијих експоната Античке збирке Градског музеја Сомбор.

Римски шлем из Сивца припада специфичном типу коњичких шлемова коришћених током владавине царева из династије Антонина и Севера у ауксилијарној коњици. Ради се о изузетном налазу и важном сведочанству о присуству римске војске на једном делу „варварске” територије, северно од утврђеног дунавског лимеса у провинцији Доњој Панонији. Урађена је детаљна анализа шлема, физичко хемијске анализе материјала, конзерваторска испитивања и на основу поређења са сличним примерцима, реконструисан је његов првобитни изглед. Важан детаљ у тумачењу шлема јесте пунктирани натпис, на вратобрану: C.IIII.IVL / M.I.EVC. Транскрипција и епиграфска анализа натписа, дају могућност двојаког тумачења.

У јавности је у више наврата наглашаван значај овог вредног експоната путем монографске публикације и неколико изложби. Стручној јавности презентована је публикација 2008. године „Римски шлем из Сивца”, аутори су: др Мирослав Вујовић, Милан Чоловић и Анђелка Путица. Такође је и у оквиру неколико изложби овај вредан експонат био излаган, по први пут у Градском музеју Сомбор 2008. поводом 125 година музејске делатности Градског музеја Сомбор, а потом и 2009. у Војном музеју у Београду. Од 2009. до 2015.године изложен је на сталној поставци археолошког одељења Градског музеја Сомбор.

Изложба у Пули ће бити отворена од 2. маја до 13. јуна.

    Ко је на мрежи: 66 гостију и нема пријављених чланова