НОЋ МУЗЕЈА - ПРВИ ПУТ ЈАВНО ПРЕДСТАВЉЕНА ПОСЛЕДЊА, НЕДОВРШЕНА СЛИКА САВЕ СТОЈКОВА

Оцена корисника:   / 0
НајлошијеНајбоље 

 

И ове године сомборски Педагошки факултет, у чијем је саставу здање Препарандије са својим уметничким и музејским збиркама, придружио се, по пети пут заредом, манифестацији „Ноћ музеја“. Овогодишња „Ноћ музеја“ у здању Препарандије била је посвећена 90-тогодишњици рођења сликара Саве Стојкова (1925-2014), као и научним експериментима прилагођеним дечјем узрасту. Посетиоцима је по први пут јавно представљена последња, недовршена слика Саве Стојкова, настала пред сам крај његова живота, сликарев аутопортрет из 2002. године, као и његова недовршена реплика познате слике „Битка код Сенте“, настала још 1950. године, са необичном и занимљивом причом и судбином.

Најмлађи посетиоци, који су током првих сати ове манифестације просто преплавили сомборску Препарандију, постајали су истраживачи и учествовали су у серији занимљивих експеримената и радионица названим „На дохват руке“. Ту су, уз помоћ студената и наставника Педагошког факултета, правили фонтане, шарене водене коктеле и оптичке илузије, као и сопствене „цртаће“, експериментисали су с бојама, а уједно су могли и да науче како да конструишу једноставан електромотор, те да кроз игру провере шта знају о Сунчевом систему и о занимљивим животињама и њиховим стаништима. Знатном броју младих посетилаца представљена је и збирка старих учила, па су на пријемчив начин могли да сазнају како функционишу учила из природних наука на којима су се учили њихови прадедови и чукундедови, пре више од једног века.  

Осим ових садржаја, посетиоци сомборске препарандије у „Ноћи музеја“ могли су да обиђу и редовне ретроспективне поставке сомборских сликара Саве Стојкова, Павла Блесића и Зорана Стошића Врањског, као и музејску збирку образовања учитеља у Сомбору. Током шест часова, колико је ова манифестација трајала, кроз сомборску Препарандију прошло је више од хиљаду посетилаца свих узраста. (М.С.)

    Ко је на мрежи: 75 гостију и нема пријављених чланова