ОТВОРЕНИ ДВАНАЕСТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ", ЛАУРЕАТ ГОРАН ПЕТРОВИЋ

Оцена корисника:   / 0
НајлошијеНајбоље 

Под покровитељством града Сомбора, а у организацији градске библиотеке „Карло Бијелицки“ синоћ, 22. новембра, у великој сали зграде Жупаније, свечано су отворени 12. „Вељкови дани“.

У име града Сомбора присутнима се обратио Немања Сарач, члан градског већа задужен за област културе и образовања који је истакао да је Сомбор град културе, а заслуге за то у великој мери  припадају Вељку Петровићу, који му је посветио суштину свог опуса и дао му уметничко име Раванград. У години у којој прослављамо стогодишњицу тријумфа Србије у Великом рату и век од присаједињења војводине матици Србији, са задовољством ћу рећи да је Вељко Петровић дао допринос и тим догађајима, нагласио је Сарач.

- Пре две године на отварању Вељкових дана рекао сам да Сомбор слави Вељка Петровића именима својих школа, улица, споменицима које је подигао и које ће подићи. У међувремену, подигнут је још један споменик Вељку Петровићу, на главној улици испред Градске библиотеке. То је доказ да га у Сомбору и данас уважавају. Наравно, дубоко верујем да би Вељку Петровићу највише пријали управо „Вељкови дани“. Чињеница да се награда која носи његово име додељује великанима писане речи, а они су већином својим уметничким радом у додиру са Сомбором и на такав начин настављају његову животну мисију, истакао је Немања Сарач, честитајући овогодишњем лауреату Горану Петровићу.

Након отварања „12. Вељкових дана“, уследио је округли сто на тему „Повратак причи у савременој српској прози“ на којем су учествовали проф. др Александар Јерков, др Марко Недић, др Јасмина Врбавац, проф. др Слободан Владушић и др Милета Аћимовић Ивков.

У завршном делу програма, писцу Горану Петровићу из Београда, додељена је награда „Вељкова Голубица“, за свеукупно приповедачко стваралаштво.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

Данас, 23. новембра од 16 часова, у сали Дечјег одељења Градске библиотеке биће додељена награда Гран при Голубић у 2018. години, за најуспелију причу ученика основних и средњих школа.

    Ко је на мрежи: 125 гостију и нема пријављених чланова