СВЕ ВИШЕ ЖЕНА ЗБОГ ПОСЛА И ЗАРАДЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 

Када тамо где се живи нема посла или нема пристојно плаћених послова, иде се тамо где има и посла и зараде. За многе то су привремени послови је Немачкој, Аустрија или Словачкој.

Аница Стојнић из Бачког Брега у иностранству ради већ пет година. Отишла је преко агенције и то у хотел, јер због језика није ништа друго ни могла да ради. Мала зарада разлог је што је променила и посао и место рада.

- Преко друге пријатељица после сам отишла у Аустрију. Ни тада још нисам знала језик, али сам за месец дана понешто и научила. После сам прешла у другу агенцију и тамо сам три године, каже Аница Стојнић.

Жене обично брину о старима, а одлазе преко пријатеља, рођака или некога ко већ има искуство рада у иностранству.

- Иде се како се ко снађе. Неко преко агенције, неко преко посредника. Прође се свакако, зависи на какво место се оде и како се ко снађе. Ја сам задовољна и како ми је жена преко које сам отишла рекла да ће бити, тако је и било, каже Елизабета Ерић.

- Када сам други пут ишла било је преко пријатељице и у тој фамилији сам и дан данас. Солидни су људи са којима можеш нормално комуницирати, али има фамилија у којима си роб, каже Љиљана Хорват.

Један од начина да се оде на рад у иностранство су и послови који се нуде на Националној служби за запошљавање.

- У Немачкој имамо понуду за запошљавање медицинских сестара, еватулано педијатријских сестара. Тренутно се у Хрватској траже софтверски инжењери и телекомуникациони техничари, шивачи и кројачи а у Словенији електромонтери и електроинсталатери, каже Гордана Предојевић, пи ар НСЗ Филијала Сомбор.

Када страни послодавац тражи раднике између осталог мора дефинисати број радника, на које време ће бити ангажвани, која квалификације и ниво знања језика се тражи и колико траје радни однос, те колика ће бити зарада и какав ће бити смештај.

- Узима се у обзир да ли тај послодавац има дозволу надлежне службе за запошљавање страних држављана, каже Предојевићева.

У Националној служни за запошљавање кажу да је обавеза да се уговор о раду потпише пре одласка на рад у иностранство. Радници треба да имају исти третман као радници државе у коју иду на рад. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 78 гостију и нема пријављених чланова