БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ, ВЕЛИКА ПОМОЋ ПОРОДИЦИ

 

Пред крај школске године, родитељи размишљају о почетку наредне и набавци школске опреме и уџбеника за наредну. То је значајан издатак за кућне буџете, нарочито за родитеље који имају два школарца или су самохрани. И ове године Министарство просвете набавило је бесплатне књиге за преко 84.000 ђака.

У Западнобачком и Севернобачком округу право на бесплатне уџбенике, које финансира Министарство просвете, остварило је 4.700 ђака.

Чим је у финишу једна школска година, већина родитеља размишља како ће уз све свакодневне расходе опремити своје дете за следећи полазак у школу, јер категоризација за добијање бесплатних уџбеника не обухвата велики број оних који су са примањима мало изнад границе да остваре то право.

Око статистике каже да је прошле школске године од 25.619 ђака, 4.296 користило бесплатне уџбенике у Западнобачком и Севернобачком округу. И ако је ове године мање ученика, од 25.152 ђака, 4.700 примиће бесплатне уџбенике. То право имају и родитељи са троје и више деце у систему школовања и не припадају социјалној категорији.

- Родитељи смо који имају троје деце школараца, а ова помоћ у виду уџбеника за треће дете нам много значи, нарочито ако се гледа да је почетак нове школске године близу и ако се ова тек завршава. Поздрављамо ту акцију, јер имати три школарца у значи значајна издвајања и за нас родитеље који нисмо у социјалној категорији, каже Јелена Иветић, мајка троје деце.

- Министарство просвете улаже велике напоре да издвоји довољно средстава за бесплатне уџбенике. Школе воде рачуна да се уџбеници рационално користе и да могу да се наследе, што је такође значајно, Борислав Станичков, руководилац Школске управе Сомбор.

У сомборској Основној школи "Доситеј Обрадовић" ове године 62 ученика има могућност да добије бесплатне уџбенике.

- Од 27 ђака, колико их је у мом одељењу, четири ђака примају бесплатне уџбенике. То је велика помоћ за оне родитеље који заиста не раде и не могу да купе деци књиге, каже Славимирка Плећаш Петровић, учитељица у ОШ "Доситеј Обрадовић".

- Мислим да је веома важно то што ресорно Министарство бесплатним уџбеницима помаже родитеље, који нису у могућности да набаве књиге. Породицама које су у социјалној категорији много значи што ће њихова деца добити нове уџбенике, јер они нису у финансијској могућности да их купе. Свакако би можда требало да се та категоризација прошири, па да на пример и самохрани родитељи који су запослени, а опет тешко живе, сматра Меира Мрђенов, психолог у ОШ "Доситеј Обрадовић".

Право на бесплатне уџбенике имају и ученици из породица које примају социјалну помоћ, као и ђаци са сметњама у развоју и инвалидитетом. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 42 гостију и нема пријављених чланова