АПЕЛ СОМБОРСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: ОПРЕЗНО У САОБРАЋАЈУ ЗБОГ ЖЕТВЕ

 

Министарство унутрашњих послова у Сомбору, поводом предстојећих пољопривредних радова, апелује на возаче трактора и радних машина, посебно возаче комбајна, да се у саобраћају на путу придржавају одредби Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Посебно указујемо на члан 111, којим је прописано да у саобраћају на путу укључено жуто ротационо или трепћуће светло мора да има возило које прелази прописане димензије, односно возило на коме терет прекорачује дозвољене димензије и возило које прати такав превоз када је то одређено у дозволи за ванредни превоз, затим трактор ноћу, као и у условима смањене видљивости, као и радна машина ноћу и у условима смањене видљивости.

Возач који се сусретне са возилом на коме су укључена жута ротациона или трепћућа светла, треба да повећа опрезност и прилагоди брзину и начин кретања свог возила.
                                
Такође, важно је да се сви учесници у саобраћају придржавају саобраћајних прописа који регулушу техничку исправност возила, вучење прикључних возила, вожњу под дејством алкохола, правилно распоређивање терета приликом транспорта и друго.

У моторном возилу, односно на возилу и прикључном возилу у саобраћају на путу, дозвољено је превозити онолико лица колико је означено у саобраћајној дозволи, на местима која су за то предвиђена.

На прикључном возилу које вуче трактор може се превозити највише пет особа, а у товарном простору мотокултиватора могу се превозити највише три лица.

Особе које се превозе у товарном простору не смеју стајати, седети на страницама каросерије, на нестабилном терету или терету који прелази висину товарног сандука. Лица која нису навршила 14 година живота смеју се превозити само у пратњи пунолетног лица.

За време трајања жетвених радова, полицијски службеници саобраћајне полиције вршиће појачану контролу саобраћаја са акцентом на откривању и санкционисању наведених прекршаја, стоји у саопштењу Полицијске упаве у Сомбору.

    Ко је на мрежи: 84 гостију и нема пријављених чланова