ОБНОВА ДРВОРЕДА У СОМБОРУ

 

Претходних дана, због обилне кише у Сомбору, пало је неколико великих стабала бођоша. Да ли то значи да им је животни век при крају и да ли се планира обнова сомборских дрвореда?

Апатински пут, Венац Радомира Путника, Улица Матије Гупца - ово су слике раскоши препознатљивог сомборског зеленила. Али та слика може бити и оваква - поломљена стабла бођоша пала под теретом старости и болести. Оне који брину о сомборском зеленилу овакве слике не изненађују. Кажу стабла су стара и седамдесетак година и полако им истиче животни век у урбаним условима.

- Бођош је таква врста која је подложна трулежници и стабла која су се преломила и пала су била трула. Колико тога ће бити у будућности не знамо. Његов животни век оптималан је око 150 година. Може и до 200 година тамо где му је најбоље, али град свакако тај животни век смањује на половину. За било коју врсту, па и бођоше, каже Надежда Радојевић из ЈКП "Зеленило" Сомбор.

То је и разлог што се ради обнова сомборских дрвореда. Плански онако како је дефинисано у стратегији. А саднице које ће бити посађене наредних година производе се у расаднику "Зеленила", те се млади бођоши више неће морати куповати.

- Саднице које се стављају морају бити школоване. То су саднице од седам, осам, девет, десет година. Имамо између 5.000 и 6.000 садница бођоша које су тренутно у процесу школовања. Такође ми сада баратамо и са садницама кугластог бођоша. То је форма која би могла да издржи да се сади испод инсталација које су генерално и највећи проблем бођоша, јер се стално морају орезивати да не би улазили у жице. Са овим кугластим бођошима, које четири године производимо на расаднику тог проблема више неће бити, каже Раде Вукелић, руководилац расадника ЈКП "Зеленило" Сомбор.

- Да њих нема овде би јако тешко било, јер то је врста која је јако важна, јер је његов лист такав да смањује и буку и прашину. А велики проблем Сомбора је прашина, јер ово је уствари степа и када тога не би било било би јако тешко да се живи, каже Радојевићева.

Сомбор се поноси дрворедима бођоша, који су дуги око 120 километара. Без њих неће остати, али је неминовно да старе разгранате бођоше замене млада стабла. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 48 гостију и нема пријављених чланова