НА ТЕРИТОРИЈИ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ СОМБОР ЈЕДНА "ЦРНА ТАЧКА"

 

Од почетка године на саобраћајницама у Србији живот је изгубило више од 200 људи. Све учесталије саобраћајне незгоде, поготово оне које су обележиле прошлу недељу, повод су већој посвећености безбедности у саобраћају. Такозване "црне тачке" на путавима, постоје у готово свим деловима Војводине, а да ли се оне мењају и шта се предузима како би се број незгода на њима смањио? Које су најкритичније саобраћајнице у околини Сомбора?

- "Црне тачке", тачније деонице где треба бити опрезан, практично нису више места на којима се често догађају саобраћајне незгоде, рекао је Милан Глумац, први човек саобраћајне полиције у Сомбору.

- Чланом 157 Закона о безбедности саобраћаја, дефинисан је управљач пута. Управљач пута управо кроз праћење безбедности саобраћаја, планирањем свих могућих ствари које предузима на побољшању, уочава и опасне деонице на путу. Дугогодишњим праћењем, десет година уназад на територији Полицијске управе Сомбор, постојале су три опасне деонице, које су биле дефинисане саобраћајним знаком црна тачка. Саобраћајни знак црна тачка није био стандардни саобраћајни знак, већ су га локалне саомуправе постављале на местима где је долазило до већег броја саобраћајних незгода са тежим последицама. У току протеклих годину дана извршено је снимање саобраћајница и урађени су пројекти, где је успостављена техничка регулација саобраћаја, тако да сада ПУ у Сомбору има једну опасну деоницу која је на путу Кљајићево - Сивац и која је обележена прописаним саобраћајним знаком о саобраћајној сигнализацији из групе три под редним бројем 85. Наравно да су ове деонице у прошлости заслужиле такву пажњу, али радом саобраћајне полиције и контролом саобраћаја у непосредној близини, смо успели да последњих година није било саобраћајних незгода са најтежим последицама, што би изискивало смртне последице и повреде опасне по живот и сматрамо да у овом тренутку та једна деоница која је дефинисана саобраћајним знаком и која се у пројекту показала као таква, као уосталом и комплетна путна мрежа на територији ПУ Сомбор, рекао је Глумац.

- Доминатни узрок незгода на тим деоницама је била непрописна брзина. Апелујемо на све возаче и учесника у саобраћају да поштују оно што управљачи пута поставе на саобраћајницама и на тај начин ће се предупредити да не дође до саобраћајних незгода. Сматрамо да и у претходном периоду део који је био везан за ограничење брзине да је био поштован, у највећем броју не би дошло до саобраћајних незгода. На деоници у Кљајићеву имамо радарско место, где смо вршили дугогодишње снимање брзине саобраћаја у тренуцима када смо успоставили смањење брзине на тој деоници, није долазило до саобраћајних незгода. Практично све је до возача и њиховог поштовања саобраћајних знакова који су на месту, истакао је Глумац. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 95 гостију и нема пријављених чланова