ГРАД СОМБОР У ПИЛОТ ПРОЈЕКТУ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ О ИНТЕГРИСАНИМ УСЛУГАМА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

 

Функционисање здравствене заштите на територији града Сомбора, Регионална канцеларија Светске здравствене организације (СЗО) оценила је као пример добре праксе у којем је већина актера добро међусобно повезана и одлучила да се у Сомбору реализује пилот пројекат о интегрисаним услугама здравствене заштите.

Сомбор је један од два града у којем ће се пилотирати активности на пољу интеграције свих актера у области здравства, при чему је пацијент у центру система. Посебан фокус током припремних активности, а касније и кроз реализацију пројекта биће на превенцији фактора ризика за настанак незаразних болести, а потом и на јачању превенције и комуникацији између примарног и секундарног нивоа здравствене заштите.

- Сомбор је једна од малобројних локалних самоуправа у којој је конституисан Савет за здравље и који је израдио Јавни план здравља за период 2018-2025. године, што нас је определило да ваш град изаберемо као пример добре праксе и место у којем ћемо реализовати овај пројекат, навели су представници СЗО, на састанку одржаном у Сомбору 27. јуна 2018. године.

Експерте СЗО, поздравили су и захвалили на избору Сомбора као места за реализацију пројекта домаћини: прим. др Зоран Парчетић, председник Скупштине града Сомбора, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице  и др Далибор Форгић, члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите.

Испред СЗО о пројекту су говорили, Лаурентино Хозе Марти Агуаска (Lauretntino Jose Marti Aguasca) експерт Регионалне канцеларије СЗО за Европу и др Александар Бојовић, сарадник за јавно здравље Канцеларије СЗО у Србији, те Јасмина Танасић, шеф Одељења за друштвене делатности Сталне конференције градова и општина.

Састанку су присуствовали и своје виђење, како о  пројекту, тако и здравственој заштити навели  др Дарко Косановић, председник  Савета за здравље града Сомбора, те чланови Савета, др Емеше Ури, директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“, др Јадранка Врањеш Боснић (Завод за јавно здравље), Невена Росић, начелница Одељења за друштвене делатности и Миодраг Тепавац (Центар за социјални рад), као и др Драган Растовић, в.д. директора Опште болнице „Др Радивој Симоновић“.

Председник Савета за здравље др Дарко Косановић,  је нагласио да је Јавни план здравља израђен, захваљујући пре свега градоначелници Сомбора, која је именовала Савет и задужила га да изради план. Др Косановић се захвалио и  секцији СЗО  што је Сомбор изабрала за реализацију пројекта.

- Током израде Плана јавног здравља, а потом и акционих планова констатовали смо шта је у нашој заједници најпроблематичније, почев о питке воде и депонија, до превенције незаразних болести које су драстичном порасту. То су кардиоваскуларне и малигне болести и видећемо током припремних активности, шта ће бити детектовано, на шта ћемо се фокусирати и шта ћемо предузети. У средишту овог пилот пројекта, као и Плану јавног здравља, је пацијент и потребно је да максимално развијемо превенцију, почев од едукације деце од најранијег узраста да развијају свест о свим факторима који доводе до болести. Осим тога, сврсисходније је и ефикасније деловати на свест људи у погледу правовременог откривања болести, јер се пацијенти често за помоћ обраћају када ми и не можемо да помогнемо, рекао је др Косановић.

Припремне пројектне активности, односно прикупљање релевантних података, почеле су одмах након састанка обиласком здравствених установа на подручју града, а реализација пројекта о интегрисаним услугама здравствене заштите, планирана је за почетак 2019. године.

    Ко је на мрежи: 44 гостију и нема пријављених чланова