БОСТАНЏИЈЕ ИЗ СОМБОРА: ДОМАЋА ЛУБЕНИЦА НЕМА КОНКУРЕНЦИЈУ

 

Са летњим данима свима нам добро дође освежење уз диње и лубенице. Иако је често тешко препознати гумену лубеницу и безукусну од оне сласне, сочне и домаће, јер изглед зна да превари, домаћи произвођачи кажу да на неке детаље ипак треба обратити пажњу како приликом куповине паре не би биле "бачене".

Док се троше залихе увозних лубеница, домаћи бостан тек стиже на тезге сомборских произвођача. Ивица Пешталић по хектару добије око 90 тона сласног бостана од шест хибридних сорти. Стартна цена, чија продаја почиње ових дана, биће 40 динара за килограм и произвођачи се надају да неће ићи испод 20 динара, како би имали бар неку зараду.

- Домаћу и страну лубеницу тешко је разликовати. Може се само видети која је калемљена, а која не. Домаћа лубеница не може прећи 15 килограма. Калемљена лубеница има беле жиле по месу и достиже велику тежину, док домаћа то не може. Лубенице је у нашој кући узгајао још мој деда и то је традиционална производња. Продајемо поред магистралног пута, а прошле године смо успели све продати и мала количина је отишла на велико, казао је Ивица Пешталић, пољопривредник из Сомбора.

Бостанџија из Сомбора истиче да домаћа лубеница нема конкуренцију, те да ће онај ко зна шта купује, увек одабрати провереног произвођача.

- Ово је за сада неки капацитет који продајемо соло без посредника, а због накупаца не верујем да ћемо се ширити, јер не бих да идем на количину, већ на квалитет. Не желим да на мојој лубеници зарађују откупљивачи и накупци, а ја да будем на нули. Субвениција би било добро да буде, јер је ово тежак посао који укључује много ручног рада, јер се ништа не ради машински, већ искључиво физички, изјавио је Пешталић.

У Пољопривредној стручној служби Сомбор истичу да је година добра за плод лубенце, а да за убудући засад на њиховим огледним пољима пољопривредни произвођачи могу видети 80 сорти лубеница и 40 сорти диња.

- Од великог значаја за пољопривредне произвођаче је одабир сортимента, а они то управо могу да виде на нашем огледном пољу, јер ипак лично могу да се увере како одређена сорта изгледа у којој фази зрења за коју се определе да узгајају. Оно што саветујемо произвођачима је да се определе за најмање две сорте, саопштила је Оливера Секулић, саветодавац Пољопривредне стручне службе Сомбор.

Када купујете лубеницу, увек треба водити рачуна од кога купујете, треба да изгледа здраво, да пуца приликом сечења, да су јој шаре изражене, те да петељка буде зелена - то је знак да су свеже. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 57 гостију и нема пријављених чланова