ОБЕЛЕЖЕНО 58 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА НОВОСАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА И 240. ГОДИШЊИЦЕ ОСНИВАЊА НОРМЕ – ШКОЛЕ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ СРПСКИХ УЧИТЕЉА

 

У Новом Саду 28.јуна је одржана свечаност којом је, обележено 58 година постојања новосадског универзитета и 240. годишњица оснивања Норме – школе за образовање српских учитеља, која је претеча данашњег Педагошког факултета у Сомбору.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић на централној прослави у амфитеатру Ректората УНС честитао је значајне јубилеје и нагласио да та институција заслужује најдубље поштовање за изузетне резултате остварене током 58 година постојања.

- Током готово шест деценија од оснивања, на УНС је продуковано на стотине хиљада високообразованих људи који су, у свим областима друштвеног живота, креирали и носили развој наше покрајине и наше државе Србије и који то чине и данас, рекао је Милићевић истакавши да је управо због тога УНС – једна од најважнијих институција у покрајини.

Градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић честитајући овај значајан датум с поносом је истакла да су међу најзначајнијим претечама данашњег Универзитета у Новом Саду, Школа за образовање српских учитеља – Норма основана 1778. у Сомбору и  Препарандија, основана 1812. у Сент Андреји, чије је седиште 1816. пресељено у Сомбор. Препарандија у Сомбору представљала је најугледнију и најцењенију учитељску школу на целокупном српском језичком простору.

- Педагошки факултет у Сомбору непосредни је настављач и баштиник просветне традиције ових институција. Зграда Сомборске Норме, где је основана прва школа за учитеље код јужних словена Сомборска учитељска школа, за 240 година свога постојања, дала је свим крајевима српскохрватског језичког подручја хиљаде способних учитеља, а њени професори били су аутори низа уџбеника, од првих буквара до савремених уџбеника педагогике. Из редова свршених ученика ове школе израстао је низ наших великана који су оставили неизбрисив траг у српској култури, просвети, науци, духовном и друштвеном животу, истакла је Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

На свечаности су се обратили Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, Здравко Јелушић, председник Скупштине Града Новог Сада, проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду и Ана Ланговић Милићевић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Испред града Сомбора обележавању овог значајног јубилеја присуствовали су градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић и Немања Сарач градски већник за област културе и информисања.

Програм свечаног обележавања започет је у понедељак, 25. јуна, свечаном доделом сертификата учесницима Међународног фестивала науке и образовања 2018, и наставио се наредних дана свечаном доделом захвалница Универзитета у Новом Сада институцијама, компанијама и појединцима који су подржали многобројне активности Универзитета у текућој школској години, као и доделом јубиларних награда запосленима на Универзитету.

Централна прослава одржана је на Дан Универзитета у Новом Саду, 28. јуна, свечаном доделом почасног доктората Универзитета у Новом Саду, а почасни докторат Универзитета у Новом Саду ове године додељен је др Димитрију Каманину, директору Департмана за међународну сарадњу Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни, Руска Федерација.

    Ко је на мрежи: 26 гостију и нема пријављених чланова