ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ОПШТИНА ЈЕРМЕНИЈЕ СОМБОРУ

 

Делегација Асоцијације општина Јерменије од 2. до 6. јула 2018. борави у Србији. Посета је организована на иницијативу чланова Асоцијације општина Јерменије, који су изразили жељу да се упознају са српским системом локалне самоуправе и размене искуства у функционисању градова и општина. У оквиру посете СКГО Представници Асоцијације општина Јерменије 04.07.2018. посетили су Сомбор.

У Свечаној сали Скупштине града Сомбора госте је дочекала и поздравила градоначелница Сомбора и председница СКГО Душанка Голубовић са најближим сарадницима. Градоначелница  је госте из Јерменије упознала са основним подацима о граду Сомбору, богатом понудом коју овај град има као и са функционисањем локалне самоуправе, али и са функционисањем Сталне Конференције Градова и Општина, чија је и председница. Градоначелница Голубовић је истакла важност чланства у СКГО, јер преко ове асоцијације свака локална самоуправа може да аплицира са својим потребама, проблемима и питањима. У том смислу СКГО нам пружа значајну подршку, не само у повезивању са осталим општинама, већ и саветодавну и едукативну.

- Посета Асоцијације општина Јерменије Србији, одвија се у оквиру пројекта савета Европе и можемо да изразимо само задовољство што су изабрали да посете баш Сомбор, као добар пример локалне самоуправе са којом могу да размене одређена искуства. Та искуства се односе на организацију локалне самоуправе и комуникацију са грађанима , као и реализацију потреба грађана, због чега локална самоуправа и постоји. Уједно смо спремни да применимо добра искуства и наших гостију, истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

- Циљ посете Асоцијације општина Јерменије, Сталној конференцији градова и општина је упознавање са радом како асоцијације тако и локалних самоуправа, рекао је Emin Yeristyan, председник Асоцијације општина Јерменије. Он је овом приликом изразио захвалност градоначелници Сомбора која је уједно и председница СКГО на топлом пријему, а чињеница да је она и градоначелница и председница СКГО је олакшала посету јерменској делегацији јер су могли брже и лакше да се упознају са радом СКГО и локалне самоуправе.

- Овакве посете не доприносе само размени искустава него доприносе и упознавању са културним наслеђем домаћина. Тако да ми из Сомбора носимо пртљаг пун утисака и знања, рекао је Emin Yeristyan.

Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО, напоменуо је да је делегација Асоцијације општина Јерменије борави у Србији у оквиру пројекта Савета Европе а на иницијативу колега из Јерменије. Циљ посете је размена искустава. Станичић је овом приликом подсетио да је делегацију претходног дана примио и министар за управу и локалну самоуправу у Влади републике Србије Бранко Ружић, тако да су из угла министарства могли да сазнају како изгледа рад локалних самоуправа и сарадња са Сталном конференцијом градова и општина.

Светислав Пауновић, координатор пројеката при канцеларији Савета Европе – Конгрес локалних и регионалних власти овом приликом је истакао да Пројекат савета Европе – Конгрес локалних и регионалних власти преко своје канцеларије у Јерменији уз финансијску донацију Швајцарске владе од 2014 године ради на оснаживању капацитета Савеза јерменских општина. Пример Сомбора и размена искустава са СКГО доприносе остваривању овог циља, како би Асоцијација општина Јерменије постала важан актер у спровођењу аката на локалном нивоу и важан актер у посредовању у конститутивном процесу између националних и локалних власти у Јерменији.

Након обиласка Градске управе града Сомбора, домаћини су госте повели и у обилазак самог града. Том приликом упознали су их са најзначајнијим знаменитостима града Сомбора.

    Ко је на мрежи: 110 гостију и нема пријављених чланова