СОМБОРСКА БОЛНИЦА АКРЕДИТОВАНА НА СЕДАМ ГОДИНА

Агенција за акредитацију здравствених установа Србије је Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор, доделила сертификат о стеченој акредитацији на седам година. На пригодној свечаности која је 11. јануара 2019. године уприличена овим поводом, присутне је поздравио в.д. директор сомборске болнице др Драган Растовић, који је кроз презентацију установе изнео податке о раду болнице, као и показатеље извршења у протеклој години.

- Квалитет услуга Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор подигнут је на виши ниво захваљујући помоћи и подршци Владе Аутономне покрајине Војводине, Покрајинског секретаријата за здравство и Министарства здравља, рекао је др Растовић.

Према његовим речима, поред адаптације простора за Хируршки ендоскопски кабинет, Оделења за интервентну кардиологију, простора за нови ЦТ апарат, простора за смештај стерилизатора на Оделењу за гинекологију и акушерство, два кабинета за ултразвучне прегледе, чекаонице за преанестезиолошку амбуланту и терапију бола и простора за Кардиоваскуларни диспанзер, Општа болница Сомбор је у претходном периоду набавила и много вредне медицинске опреме и апарата.

- Наша установа добила је 16 „слајсни“ скенер – ЦТ, Гастроскоп и Колоноскоп за потребе Гастроентеролошког одсека Интерног одeљења, Респиратор за Одељење за анестезију са реаниматологијом и интензивну терапију, Стерилизатор запремине коморе 450 литара за потребе Одељења за гинекологију и акушерство, Лапароскопски стуб најновије генерације са 4К видео системом за рад на новим процедурама у операционим салама, Колоноскоп и Гастроскоп са видео процесором и електрохируршком јединицом за Хируршки ендоскопски кабинет, ново Санитетско возило са опремом за транспорт витално угрожених пацијената, 4 нова Лабораторијска апарата за бржу и прецизнију лабораторијскју анализу и преносни Дефибрилатор за Коронарну јединицу Интерног одељења, навео је др Драган Растовић.

У склопу презентације, присутни су имали прилику да погледају и фотографије реализације првог дела пројекта примењених геолошких истраживања подземних термоминералних вода на изворишту Јодне бање у Бездану (бушење новог бунара на дубини од 340 метара за потребе Одељења за физикалну медицину и рехабилитацију), као и фотографије реализованог пројекта набавке и постављања тројезичних табли и путоказа у кругу и на објектима Опште болнице Сомбор.

У децембру прошле године потписан је уговор са Покрајинским секретаријатом за енергетику, грађевинарство и саобраћај, за суфинансирање пројекта примене обновљивих извора енергије у Општој болници Сомбор, којим је предвиђено да се током 2019. године набави и постави систем соларних колектора за припрему санитарне топле воде у објекту у којем се налазе Одељење за гинекологију и акушерство, Клиничка лабораторија, Дечије одељење, Трансфузија, Инфективно одељење и Специјалистичка онколошка амбуланта са дневном болницом.

Један од значајнијих капиталних улагања чија реализација би требала да почне до краја 2019. године, јесте изградња новог објекта уз постојећи Хируршки блок. За потребе израде комплетне пројектно-техничке документације потписан је анекс уговора о суфинансирању са градом Сомбором и општинама Апатин, Кула и Оџаци. Овај капитални пројекат који ће имати велики значај за кориснике здравствених услуга Западнобачког округа је само прва фаза пројекта, од предвиђене три, којим би требала да буде одрађена комплетна реконструкција, адаптација и санација као и функционална реорганизација свих објеката Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор који се налазе на Војвођанској 75.

- Квалитет услуге свакако не чине само опрема и реконструисани простори, јер најзначајнији чинилац је стручан и обучен кадар, напоменуо је др Растовић. Према његовим речима, током 2018. године на специјалистичке и субспецијалистичке студије упућено је 17 лекара, а одобрене су четири нове здравствене технологије и успешно је започета примена две већ одобрене технологије.

Свакако је значајно напоменути и рад Ангио сале, где је током 2018. године урађено преко 260 дијагностичких процедура – ангиографија и започета друга фаза (пласирање стентова у коронарне крвне судове), а почетком децембра обављена је и прва перкутана интервенција код стеми инфаркта.

- Све ово су показатељи нашег успеха, које је препознала и Агенција за акредитацију здравствених установа Србије, истакао је др Драган Растовић. Он се на крају презентације захвалио свим запосленима у Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор, без чијег рада и подршке, како је навео, не би било могуће комплетирати овај велики задатак у процесу реакредитације и остварити овако значајан успех.

Ко је на мрежи: 71 гостију и нема пријављених чланова