ОДРЖАН ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОПЕДИСТЕ

 

У Сомбору је реализован пројекат „Тренинг безбедне вожње за мопедисте“. Пројекат је финансирала Агенција за безбедност саобраћаја, а обуку мопедиста је спровела Асоцијација за безбедност мотоциклиста (АБМ) у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја на територији  града Сомбора.

Тренинг се састојао од теоријског и практичног дела обуке, а обухватио је више од 20 полазника – мопедиста.

Теоријски део обуке одржан је у великој сали у згради Жупаније и пре почетка едукације мопедисте је поздравио Антонио Ратковић, заменик градоначелнице  и председник локалног Савета за безбедност саобраћаја, који је истакао  изванредну сарадњу Савета са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

- Сомбор је једна од десет локалних самоуправа у којима се реализује овај пројекат, нажалост због тога што је процењено да су мопедисти једна од најугроженијих категорија учесника у саобраћају. Пројекат је бесплатан и нама као Савету за безбедност саобраћаја у граду пуно значи. Са Агенцијом за безбедност саобраћаја смо пре неколико месеци у ОШ „Иво Лола Рибар“ организовали и тренинг за наше најмлађе учеснике у саобраћају и одржали обуку на полигону за бициклисте, казао је Ратковић.

Иван Бојовић, координатор пројекта испред Агенције за безбедност саобраћаја истакао је да Агенција већ другу годину спроводи тренинге безбедне вожње за мотоциклисте, а од ове године и тренинг за мопедисте.

- Агенција је препознала овај пројекат као изузетно значајан,  јер према  неким анализама овај тренинг мења три до пет година возачког  искуства. Наш циљ је да унапредимо знања полазника и да допринесемо да  увежбавањем појединих радњи које ће им бити неопходне, буду безбедни учесници у саобраћају, навео је Бојовић.

Мопедистима је теоријски део обуке о безбедној вожњи, изнео др Владимир Јевтић, председник АБМ-а, који је истакао да се тренинг безбедне вожње већ десетак година, као најбољи алат, користи у развијеним европским земљама.

- Нажалост обука и едукација у ауто-школама у Србији није на нивоу на којем би требала бити, јер је свака девета саобраћајна незгода у којој учествује мотоциклиста са смртним исходом. Прошле године у 59 одсто саобраћајних незгода са смртним исходом за мопедисте,   возачи мопеда нису користили заштитну опрему, нагласио је Јевтић који је на предавању говорио о факторима ризика, техникама безбедног управљања и другим факторима од значаја за безбедну вожњу мопедиста.

Након теоријског дела обуке, мопедисти су научено проверили на полигону у оквиру практичног – активног дела тренинга безбедне вожње мопедом.

    Ко је на мрежи: 281 гостију и нема пријављених чланова