МОЗАИК И АМФИТЕАТАР НА ОТВОРЕНОМ, ПЕДАГОШКОГ ФАКУЛТЕТА ПРОПАДАЈУ

 

У Сомбору је пре 240 годинa отворена Норма, прва школа за образовање српских учитеља. У години тог значајног јубилеjа мозаик са словима старог српског писма и амфитеатар на отвореном, права су слика вишедеценијске небриге. И то испред Педагошког факултета који баштини традицију Норме.

Генерације сомборских ученика у својим фото албумима имају фотографије снимљене на крају школске године у амфитеатру на отвореном код Педагошког факултета. Данас ту нико не би пожелео да се фотографише, нарочито не за крај школске године.

Годинама амфитеатар и мозаик који чине једну целину пропадају, а томе се нису надали ни архиекта Богдан Богдановић ни мозаичар Александар Томашевић чије је дело овај јединствени уметнлчки рад на отвореном изграђен пре пола века.

- Овим коцкицама у мозаику је приказано 40 слова Мразовићеве азбуке. Дакле то је прво српско писмо, које је урађено у једном типичном начину израде мозаика како је то Александар Томашевић радио. Нежним одабиром тонова камена и једном изузетном стилизацијом самих слова, каже Татјана Димитријевић, академска сликарка.

Иницијатива за обнову овог простора покренута је пре пола године, када је приређена изложба фотографија мозаика Александра Томашевића на Педагошком факултету. Био је то начин да се скрене пажња на амфитеатар и мозаик који пропадају годинама. А на Пеагошком факлтету сагласни су да овај простор мора савим другачије да изгледа.

- То подразумева неколико активности. Пре свега би то била конзервација и рестаурација мозаика, а заим и обнова и партерно уређење целог трга. Наравно и адекватно осветљење. Мислимо да је обељежавање 240 година од оснивања Норме прави тренутак да се овакав пројекат оживотвори, каже проф.др Жељко Вучковић, декан Педагошког факултета Сомбор.

- Надамо се да ће оваква иницијатива помоћи, ако ништа друго да се овај процес оживотвори и да ће се на крају повољно завршити, да би овај простор и био оно за шта је намењен. Да буде место окупљања младих који би овде могли да изводе и предсдтаве и концерте, да се друже, каже Димитријевићева.

У близини амфитеатра и мозаика је Педагошки факултет, две средње школе, основна школа ученички и студентски дом. Ипак, обнова анфиетара за сада је само иницијатива. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 167 гостију и нема пријављених чланова