РЕВОЛТИРАНИ СИВЧАНИН ЗАКЉУЧАО ПРИВРЕДНИ СУД У СОМБОРУ

 

Огорчен због дужине судског процеса, који ни после нешто више од четврт века није окончан, Мирољуб Грујић (68), пензионер из Сивца, јуче ујутро је закључао Привредни суд у Сомбору.

На улазна врата је ставио ланац и катанац и оставио писане поруке: "Доста ћутања", "Овде није место лоповима и преверантима, ја затворих, влада нек одлучи, с поштовањем".

Грујић је затим отишао у станицу сомборске полиције и обавестио их да је у шест сати, када су и иначе врата Привредног суда закључана и нема запослених и странака, ставио ланац и катанац. После десетак минута је и одатле отишао и против њега, како каже, није поднета никаква пријава.

- Ово сам урадио из потребе да неко чује мој глас, каже Грујић, додајући да је то изјавио и у полицији. Мој случај у суду се води више од 25 година, због несавесног рада судија и тужилаца. Обраћао сам се на многе адресе, писао сам и Влади Србије али ми нико није одговорио, прича Грујић.

Предочавајући четвртвековну историју судског спора, пензионер из Сивца каже да све датира још од 1991. године, када је у суду у Кули повео радни спор против фирме "Крамер", где је тада радио, сматрајући да су му противзаконито дали отказ, јер је наводно злоупотребио боловање.

- То је окончано тако што сам 2006. године судском одлуком враћен на посао, каже Грујић. Делимично су ме обештетили, дајући ми пословни простор у Сивцу, предали ми кључеве, али су ми остали дужни још милион и 700.000 динара, тврди он.

Годину дана касније фирма је, по Грујићевим речима, отишла у стечај. Због дуга према њему, обратио се стечајном судији како би из стечајне масе изоставио пословни простор у Сивцу додељен њему, али је упућен на парницу, што је и учинио.

- Тај поступак је завршен 2012. године у Привредном суду у Сомбору, тако што је поништен уговор којим ми је додељен локал у Сивцу. Жалио сам се вишим судским инстанцама и по њиховом налогу је суђење поновљено, али је одлука опет била иста. На све начине покушавам да докажем да сам оштећен, али ми правда измиче, а стечајни поступак против "Крамера" још није окончан, каже Грујић.

Локал у Сивцу, Грујић није успео да укњижи на себе, јер, како тврди, у Катастру у Кули то одбијају и поред тога што им је Републички геодетски завод, којем се жалио, наложио да му издају решење. Десетак дана после дозволе да буде укњижен, у априлу ове године, његов локал у Сивцу је продат на јавној лицитацији.

Ово није први пут да је Грујић "закључао" неку установу. Пре три године је у Сивцу, изнервиран јер данима није могао да подигне пензију на шалтеру, ланцем и катанцем закључао раднике у сеоској пошти.

- Радник обезбеђења, који је дежурао у ноћној смени, покушао је да отвори врата како би службеници суда могли да уђу у зграду, али није могао, па је изашао на други, споредни улаз да провери због чега не може да отвори врата, каже Биљана Перић, заменица председнице Привредног суда у Сомбору. Она додаје да је радник обезбежђења када је видео да су врата закључана ланцем, позвао полицију. Врата су била закључана око сат времена.

Председница и секретар суда су на годишњем одмору, а о позадини закључавања улазних врата овде нису желели да причају. Уз то, у Привредном суду у Сомбору кажу да не памте да је било сличних случајева. (Вечерње новости)

    Ко је на мрежи: 52 гостију и нема пријављених чланова