ДЕЈАН ПАТАКИ ПРЕДСТАВИО СВОЈ ПРВЕНАЦ СОМБОРЦИМА

 

Књига “Два и по дечака, приче са патакблога” Дејана Патакија из Новог Сада промовисана је у среду, 12. септембра на Дечјем одељењу Градске библиотеке “Карло Бијелицки”. Аутор, отац два дечака, говорио је о родитељству из угла једног тате, (не)згодама које се свакодневно дешавају родитељима, авантурама и изазовима о којима пише на свом блогу (http://patakblog.com).  

- Идеја и разлог зашто сам се одлучио да пишем блог је била да ствари сачувам онаквима како сам их доживљавао и забележим како сам се осећао у том одређеном тренутку. Не знам шта је тачно био окидач: поглед, осмех, догађај… али свакако је био присутан некакав нов инспиративан коктел емоција. Људи су се препознавали у мојим текстовима, реакције околине су биле позитивне и то ме је мотивисало да наставим да пишем. Потреба за штампањем је била врло конкретна пошто моја мама ни свекар не користе интернет једини начин да их убедим да прочитају моје текстове био је да одштампам књигу, казао је аутор књиге, Дејан Патаки.

Организаторке догађаја Јека Ђапић и Ташана Томић из “Клуб на куб” поздравиле су публику и најавиле будуће догађаје ове неформалне групе грађана. Модераторка догађаја била је Тамара Стојковић, новинарка “Сомборских новина” која је читавши одломке из књиге посетиоцима дочарала колико су текстови духовити, искрени, занимљиви и корисни. Било је речи о првим зубићима, грчевима, псовкама, одласку у вртић, храњењу, дојењу и многим другим важним тренуцима у животу малишана и родитеља, као и о томе колико је важна улога оца, о изазовима родитељства, проблемима са којима се сусрећу и шта је све важно за одгајање и васпитање деце.

- Педагошка и психолошка пракса нам указују на то да је пођеднако важно да оба родитеља буду укључена у одгајање и васпитавање детета. Она деца код којих су оба родитеља подједнако укључена су много сигурнија у себе и када одрасту много лакше се хватају у коштац са проблемима. Укључивање оца у све активности од првог дана утиче на квалитет партнерског односа, а касније и на психички развој детета. Сваки отац који је зрела личност и који воли своје дете сигурно ће бити укључен од првог дана. У очима детета отац је неко на кога оно жели да се угледа, кога опонаша и важно је да отац детету од самог почетка усади идеале, животне циљеве и развије позитивно понашање код њега. Деци је најважнија наша пажња, љубав и време које им посвећујемо. То су ствари које се не могу купити - истакла је педагог Татјана Милошев Врдољак.

Део новца од продаје књиге намењен је куповини ствари за одељење хематологије и онкологије у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду, због тога што тамо дане и ноћи проводе суперхероји и њихови родитељи.

    Ко је на мрежи: 117 гостију и нема пријављених чланова