СОМБОР БИО ДОМАЋИН КОНФЕРЕНЦИЈЕ „ЕВРОПА У МОМ ГРАДУ“

 

Град Сомбор је јуче био домаћин конференције под називом „Европа у мом граду“. Конференцију је организовала немачка Фондација „Конрад Аденауер“ уз подршку града Сомбора и Удружења Немаца „Герхард“ Сомбор.

„Европа у мом граду“ је платформа Фондације Конрад Аденауер која спаја представнике власти из политичких, економских и разних других области и институција са грађанима и цивилним друштвом, са циљем да се потребе грађана чују, и да се заједно са доносиоцима, одлукама формулишу предлози за њихово побољшање.

Додатни конструктивни импулс ове платформе „Европа у мом граду“ даје размена искустава гостију, представника политичке сцене и цивилног друштва из Немачке са локалним актерима. Експертиза и примери добре праксе из Немачке могу да буду значајне препоруке за побољшање услова за административни, економски, финансијски, туристички, културни развој и просперитет Србије. Дијалог „Европа у мом граду“ доприноси продубљивању сарадње Србије са Немачком.

Поздрављајући представнике републичке и покрајинске власти, госте из Немачке и Хрватске као и учеснике конференције, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић се захвалила Фондацији „Конрад Аденауер“ што је изабрала Сомбор као место одржавања.

- Лично сам из два разлога задовољна што је Сомбор домаћин овакве конференције, пре свега због чињенице да се Сомбор једним делом своје територије ослања на границе Европске Уније и као такав се налази на тромеђи Републике Србије са Републиком Хрватском и Републиком Мађарском а исто тако моје задовољство проистиче из чињенице да је град Сомбор, град у коме живи  20 различитих нација и као такви представљамо једну мултинационалну и мултикултуралну средину и отуда кажемо да у Сомбору живи једна породица различитих народа, рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић у свом обраћању, истичући вековно јединство различитих верских заједница који живе на територији Сомбора, што представља својеврстан бренд нашег града. Она је додала да и садашња локална власт се труди да очува идентитет сваке националне заједнице која живи на територији града Сомбора, за шта су и одвојена средства у буџету. Градоначелница Голубовић је истакла да Европа није само данас у Сомбору, него да је одувек овде и да ће бити и у будуће.

Потпредседник Скупштине АПВ Војводине, Дамир Зобеница је у свом поздравном говору истакао веома добру сарадњу Републике Србије са Фондацијом „Конрад Аденауер“ и понадао се да ће оваквих сарадњи бити и са другим организацијама Цивилног друштва. Што се тиче политике мањина Зобеница је истакао да садашња покрајинска власт не фингира равноправност свих нација у покрајини као што су то радили претходници, представљајући права мањина поготово представницима ЕУ, истичући да у скупштини АП Војводине постоји симултани превод за припаднике пет најмногобројнијих националних мањина у покрајини, што наравно у пракси није било реализовано. Ситуација је од преузимања власти на изборима 2016. године од стране СНС потпуно другачија, па све оно што пише у статуту то је сада и остварено у пракси.

- Припадници националних мањина, имају своје демократско право да скупштински материјал добијају на својим матерњим језицима, посланичка питања могу постављати на свом матерњем језику, као и да скупштинска заседања могу пратити на матерњем језику, рекао је Дамир Зобеница потпредседник скупштине АП Војводине пожелевши присутнима успешан рад на данашњој конференцији.

Присутнима се обратио и Норберт Бекман, директор Фондације „Конрад Аденауер“ Србија и Црна Гора, који је изразио задовољство што се налази у Сомбору и што је Сомбор град који спаја националне различитости

- Окружење које данас овде постоји заједно са вама у граду Сомбору савршено је место и  савршена прилика да се воде разговори, да се размењују идеје који ће и даље доприносити квалитету живота и заједништва рекао је Норберт Бекман, директор Фондације „Конрад Аденауер“

Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права каже да је Европа у свим нашим градовима, те да је Србија поносна. Целокупни правни поредак у области заштите људских и мањинских права, Србија је засновала на међународним стандардима и уговорима донетим у оквиру Уједињених нација и Савета Европе, рекла је Пауновић и додала да би се чак могло рећи да је остваривање права припадника националних мањина изнад европског просека и да у извесним сегментима може да послужи као пример за многе земље Европске уније.

У оквиру конференције водиле су се две панел расправе, тема прве је Европска унија и политика националних мањина, а тема другог панела су биле мањине и мигранти.

    Ко је на мрежи: 50 гостију и нема пријављених чланова