ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ И ИГОР МИРОВИЋ ПРИСУСТВОВАЛИ ЧЕТВРТОЈ ТКАЧКОЈ КОЛОНИЈИ У СТАПАРУ

 

Манифестација која има за циљ очување аутентичног културног наслеђа Војводине и ревитализације локалних брендова попут стапарског ћилима, и у директној је вези са економским оснаживањем жена, одржава се данас у Стапару. Ткачку колонију посетила је потпредседница Владе Србије и председавајућа Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, а домаћини ткачке колоније били су председник Покрајинске владе Игор Мировић и Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

- Очување свих облика културног наслеђа истовремено је израз поштовања према прошлости и доказ одговорности према будућности, зато наш задатак и јесте да оно што смо од предака добили на чување, сачувано и обогаћено предамо нашим потомцима, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић, данас у Стапару, након обиласка Четврте ткачке колоније.

Реч је о традиционалној манифестацији чији је циљ очување културног наслеђа АП Војводине у служби економског оснаживања жена и ревитализација аутентичних локалних брендова попут стапарског ћилима.

„Због вештих руку које праве ћилиме, али и због значајних људи овог краја, попут писаца Мирослава Јосића Вишњића и Бошка Ивкова, вредних ратара рекордера у пољопривредној производњи, Стапар свакако има посебно место на војвођанској и српској не само географској, него и свакој другој мапи, и зато подршка Покрајинске владе неће изостати, рекао је председник Мировић.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, Зорана Михајловић, рекла је обилазећи ткачку колонију, да су овакви пројекти важни за унапређење положаја жена у руралним подручјима као и за спајање националног идентитета са потребама модерне Србије.

- Важно је што смо данас овде, јер на ткачкој колонији у Стапару у прилици смо да видимо нашу историју, наш идентитет. Кад спојимо то са модерном Србијом, можемо да идемо напред, рекла је Михајловићева.

Захваливши се покрајинској и републичкој влади на подршци, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић изјавила је да је идеја да се у локалној заједници направи искорак и да се на стапарски ћилим угледају и друга удружења и заједнице, како би и саме пронашле и ревитализовале културно благо тог поднебља.

Манифестацији су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић и представници дипломатског кора.

Посетиоци колоније још два дана имају прилику да у стапарском Дому културе виде старе ћилиме, који су се некада ткали на великим разбојима у величини два са два, у цветним дезенима, али и како ткаље на малим разбојима вредно ткају подметаче, столњаке и друге мање ствари, са детаљима наравно стапарског ћилима.

Организатор ткачке колоније је НАЛЕД (Етно мрежа) у партнерству са АП Војводином и градом Сомбором, а на колонији су представљене рукотворине удружења жена из 14 градова Србије, као и ликовни радови деце са мотивима стапарског ћилима.

    Ко је на мрежи: 103 гостију и нема пријављених чланова