РУШЕЊЕ КУЋА У ЦЕНТРУ, МЕЊА ИЗГЛЕД СОМБОРА

 

Гордана Келић рођена је и одрасла је у породичној кући на Венцу Степе Степановића, али тај њен венац ових дана добија сасвим другачији изглед јер су у њеном комшилуку срушене две старе куће иако је овај део града под заштитом као просторно-културно - историјска целина од великог значаја.

- Сваки звук рушења који је допирао до нас последњих дана откидао је део мог детињства. Кућа број 4 била је кућа Јаноша Херцега, сомборског књижевника и једног од највећих књижевних стваралаца на мађарском језику, члана Војвођанске академије наука и уметности. Све куће од куће Јаноша Херцега у броју 4, па до куће број 14 биле су уцртане још у плану Сомбора из 1878. године у постојећим габаритима, с постојећом регулацијом и претпостављам јединственом грађевинском линијом, осим што су неке од наших кућа почетком 20. века добиле нову фасадну декорацију, каже Гордана Келић.

Како је могуће да је дозвољено рушење у заштићеном градском језгру? Одговор на то питање РТВ је потражио у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе.

- Инвеститор је поднео потребну документацију са извештајем о затеченом стању где је утврђено да је објекат у рушевном стању из тог разлога је служба заштите дозволила уклањање објеката иако је тај објекат студијом заштите предвиђен за задржавање. Да инвеститор је исходовао услове за рушење, али су му у условима за уклањање објеката дата ограничења за изградњу новог објекта, каже Јелена Филиповић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

- Ово није први случај, али је овај случај алармантан јер је срушено шест кућа у истом блоку, а то се у центру Сомбора до сада није десило. Процедура је таква да онај ко хоће да руши поднесе захтев за рушење, ми онда тражимо мишљење Покрајинског завода за заштиту споменика културе и након тога издаје се решење позитивно или негативно. Овај случај заиста јесте алармантна ситуација, јер се ми ослањамо на Студију заштите који је још 2007. године урадио Покрајински завод за заштиту споменика културе, баш да би заштитили језгро града, каже за РТВ Милан Стојков, главни урбаниста Града Сомбора.

Сличних примера у граду има још, а на месту старих кућа ничу вишеспратнице које се ни обиликом ни габаритима не уклапају у постојећи изглед улица.

- Сомбор губи свој препознатљив изглед и сваки пут када се вратим у Сомбор то видим, каже Гордана Келић.

- Сведоци смо велике навале инвеститора који желе да сруше стару кућу и на њеном месту подигну зграду са тридесетак и више станова. То значи оптерећење комуналне инфраструктуре, 30,40 паркинг места, каже Стојков.

Некадашњи Сомбор нестаје и може се десити на ће једини траг тог старог Сомбора остати старе фотографије и сећања. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

    Ко је на мрежи: 65 гостију и нема пријављених чланова