ТИСЕ - ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА ПРЕД ЖУПАНИЈОМ

 

Уз надалеко чувене бођоше (копривиће), у Сомбору, граду препознатљивом по свом зеленилу, међу осталим врстама издвајају се и тисе, посађене испред Жупаније још почетком 20. века. У уторак, 02.10.2018. радници “Зеленила” су отпочели њихово орезивање.

 

Реч је о редовној мери неге четинара као и шимшира посађених на Тргу цара Уроша, и она се спроводи сваке године, скраја лета или у касну јесен. Тога посла су се латили искусни и обучени радници “Зеленила”, с обзиром на то да треба одржати лепоту тзв. топијарних форми, (украсни четинари који се лако обликују).

За тису се, иначе, верује да је митско дрво и да има исцелитељску моћ, дуговечна је, лако се регенерише и скоро је неуништива. Према речима Надежде Радојевић, руководица РЈ Јавно зеленило ЈКП "Зеленило" Сомбор, тисе испред Жупаније посађене су почетком прошлог века, 1903. или 1902. године, нема поузданих података.

- Избор је врло интересантан, јер тиса није специфична за наше поднебље, мада је ово, мочварно подручје, идеално за ту врсту четинара, пошто су оне извлачиле влагу из земљишта, а израсле су у праве лепотице - каже Надежда Радојевић.

Да би тисе испред Жупаније изгледале лепо и у климатским условима који нису повољни за њихов раст и развој о њима редовно брину стручњаци и радници “Зеленила”. Заштита тиса траје од маја до септембра, оне се у том период редовно заливају, обликују, а зими се са њих скида и снег да би тисе и даље биле и остале, истинска туристичка атракција Равангарда.

ЧУВА КУЋУ ОД БОЛЕСТИ И ДЕМОНА

Верује се да тиса чува кућу од болести, демона, вештица… па се препоручује свима да је имају у своме врту. Такође, постоји веровање да је само држање гранчице тисе у кући, посебно када је окићена бобицама, изузетно лековито. Тиса је чудесна, необична и дуговечна, као и маслина.

ТОПИЈАРНЕ ФОРМЕ

Ово, зимзелено дрво одлично подноси орезивање. Пошто се после орезивања веома брзо регенерише, тиса је идеална за формирање живих ограда. Такође, од ове биљке се могу правити предивни топијари. Топијари представљају биљке које су орезивањем добиле одређени облик, а топијари могу да се праве и од шимшира (буџус), лигуструма, божиковине…

    Ко је на мрежи: 138 гостију и нема пријављених чланова