КЊИГА О САЛАШИМА НЕНАДИЋ, ВИШЕ ОД СПОМЕНАРА

 

Промоција књиге „Мој Ненадић“, одржана је у препуној сали Хрватског културно-уметничког друштва „Владимир Назор“, које је и издавач књиге. Књигу „Мој Ненадић“ написало је 16 аутора, од којих су неки бивши, а неки садашњи житељи салаша Ненадић.

Књига је настала као жеља Ненадићана да одговоре на вечиту дилему – како се најприкладније одужити прецима и као порука потомцима да наставе живети тамо где су рођени – на салашима Ненадић.

Присутне је поздравио Мата Матарић, председник ХКУД „Владимир Назор“, који је навео да је на подручју града Сомбора некада било 16, а сада је активно 11 салаша, те да их нико није детаљно обрадио.

- Велика ми је част бити припадник Ненадићана, било оних из 1543., 1687. или оних из 1900. и потоњих година, јер сви смо ми Ненадићани – салашари. Салаши значе крух, значе живот наше  градске заједнице, казао је Матарић и захвалио се Министарству културе, локалној самоуправи, Хрватском националном вијећу и Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Конзулату Републике Хрватске у Републици Србији, граду Обровац, Заводу за културу војвођанских Хрвата и другим донаторима који су помогли штампање књиге о Ненадићу.

О хронологији настанка књиге говорио је Алојзије Фирањ, уредник и један од аутора, а потом и рецензент проф. Вера Ерл, почасна председница осијечке Удруге грађана „Шокачка грана“.

Фирањ је навео да идеја о писању књиге датира из 2013. године.

- Желели смо да пишемо о животу какав је био некада, како би сачували оно што је око нас и оно шта смо проживели, навео је Фирањ.

Са пуно емоција о књизи је говорила и рецензент, госпођа Ерл.

- Читајући књигу живела сам са вама, живела сам свој живот кроз ваше животе. У својим текстовима написали сте истину, отворили душу о томе како неко воли своје, и како то могу само добри људи, обратила се присутнима Вера Ерл.

Присутнима се обратила и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је истакла да јој је драго што је локална самоуправа подржала издавање књиге.

- Књига је подршку добила на градском конкурсу, чиме смо показали да и у оквиру деловања културно-уметничких друштава можемо подржати и друге облике културног стваралаштва које има свака заједница. Свака заједница жели да сачува традицију и обичаје кроз игру и песму, али се то може учинити и на начин као што су учинили некадашњи и садашњи житељи Ненадића, писаном речи. На овај начин подстичу се и млади да чувају идентитет своје заједнице, а уједно и афирмишемо салаше као упечатљив сегмент самог града Сомбора, истакла је градоначелница.

Промоцији је присуствовао и Немања Сарач, члан Градског већа за област културе и образовања, др Славен Бачић, председник Хрватског националног вијећа, аутори књиге, бивши и садашњи житељи Ненадића, али и других салаша, љубитељи салаша и књига о салашима из Сомбора и околине, али и из Бача, Загреба…

    Ко је на мрежи: 88 гостију и нема пријављених чланова