МЕШОВИТИ ХОР СОМБОРСКОГ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА ОСВОЈИО СРЕБРО У БРАТИСЛАВИ

 

Мешовити хор Сомборског певачког друштва вратио се са 6. Међународног музичког фестивала у Братислави, где је од 4 до 7. октобра одржано такмичење на којем су Сомборци заузели друго место.

Сребрно одличје сомборски хористи су освојили у веома јакој конкуренцији, а на фестивалу су наступили следећи хорови: Дечији хор школе за музичке таленте из Летоније, Академски хор музичког училишта из Русије, вокални одсек, Камерни хор из Литваније, Женски камерни хор из Норвешке, Даламатинска женска клапа и још два женска камерна хора из Словачке. Сви извођачи, без обзира на врсту хора и музичко образовање, једнако су оцењивани, по траженим параметрима.

Овај велики успех за Мешовити хор Сомборског певачког друштва дошао је након само две године рада, а велике заслуге за њега има ентузијазам и знање диригента Милана Радишића и редовних чланова хора.

- Само путовање започело је посетом Беча, где смо на четири различита места отпевали по једну песму са такмичарског репертоара, а реакције случајне публике биле су дивне, каже Милан Радишић, диригент хора. Он додаје да су Сомборци измамили осмехе и привукли пажњу током трајања композиција, да би након наступа добили аплаузе и честитке присутних, уз питање одакле долазе.

У Братислави је Мешовити хор Сомборског певачког друштва наступио на још три концерта, а на отварању фестивала у Језуитској цркви, су отпевали три композиције православног духовног карактера и тако се први пут представили судијама и публици. Другог дана фестивала одржан је коцерт у Кларински сали (црква преуређена за концерте), где су сомборски хористи отпевали три композиције етно карактера, Србије и Македоније, а трећи дан је био резервисан за такмичење у Сали огледала у самом центру Братиславе.

- Срећа и задовољство свих чланова хора било је неизмерно велико, јер су током три дана слушали сјајне еворпске хорове, а освојено сребро са 86,5 бодова од могућих 100, сија као злато, напомиње Радишић. Он додаје да се Сомборско певачко друштво неизмерно захваљује Граду Сомбору и Друштеним делатностима града Сомбора на помоћи око реализације овог пута.

    Ко је на мрежи: 45 гостију и нема пријављених чланова