ОГЛАСИ ЗА ПОСАО НА ДРВЕЋУ, ИЗЛОЗИМА И ТАБЛАМА, А РАДНИКА СВЕ МАЊЕ

 

Последњих година млади нису заинтересовани за занате, већ уписују факултете уместо да се определе за занимање или занат који је тражен и доноси профит, а неретко се одлучују за повремене послове у иностранству. И поред широке палете послова и огласа који се каче по стаблима дрвећа у граду, излозима или огласним таблама, квалификованих радника је све мање.

Огласа за посао све више, а квалификованих радника све мање, оцењују послодавци, али и посредници у запошљавању. Све је мање заинтересованих који би да раде и ако су на бироу рада, а разлози за то су, осим минималне зараде, питање плаћања путних трошкова, слободни дани или неплаћени прековремени радни сати.

Бранко Калинић годинама је радио као возач камиона по иностраснтву, дао је отказ, јер су одсуства од куће била по неколико недеља. Тражи други посао у струци електротехничара.

- Годинама сам био возач камиона по целој Европи. Међутим, иако је плата солидна, тај посао је изузетно напоран. Имам 56 година и тај посао је много стресан, нарочито јер данима и недељама не виђам породицу. Сада тражим други посао, електротехничар сам по струци, па се надам да ћу наћи нешто у тој струци, каже Бранко Калинић из Сомбора.

Од почетка године, Национална служба за запошљавање Филијала Сомбор је посредовала за 1526 радних места, а запослено је 580 радника.

- Проблем је на пример настајао код путника уколико нису плаћени путни трошкови, па се гледа исплативост. Међутим, у последње време наилазимо на ситуацију где су послодавци почели да плаћају путне трошкове и врло често организују превоз да би успели наћи адекватан кадар. У разговору и сарадњи са незапосленим лицима сведоци смо да јако много њих одлази да ради у иностранство уколико им се укаже прилика, они се одјаве са листе и пријаве по повртаку, али не желе посао са ниском платом, истиче Гордана Предојевић, ПР Националне службе за запошљавање Филијала Сомбор.

Незапослени кажу да не би радили за плату испод 30.000 динара.

Ни послодавци више не инсистирају на радном искуству, нити постављају ограничења старости и пола кандидата, као што је то било некада. Ових дана је у Сомбору је у понуди око 100 радних места из области текстилне индустрије, трговине, угоститељства и послова обезбеђења, а траже се и бравари, водоинсталатери и столари. (РТВ)

Ко је на мрежи: 117 гостију и нема пријављених чланова