У ТОКУ ПРИКУПЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ГРАЂАНА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ“

 

Грађани имају могућност да креирају буџет за 2019. годину, предлажући пројекте који ће побољшати квалитет живота у њиховој месној заједници, улици, кварту, селу или салашима. Начин да то остваре јесте да свој предлог доставе у оквиру реализације пројекта „Партиципативно буџетирање 2019“.

Позив грађанима да предложе пројекте упутили су чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину 2018-2021 – Сава Дојић, члан Градског већа за област финансија и привреде и Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за област културе и информисања.

- Ово је четврта година како град Сомбор спроводи пројекат „Партиципативно буџетирање“ чији је основни циљ да се што више грађана укључи у одлучивање о начину трошења средстава буџета града. На овај начин сваки грађанин Сомбора има могућност да предложи неки пројекат, а поједине ће локална самоуправа финансирати у наредној години, навео је Дојић и истакао да су пројекти које су грађани у претходне три године предложили и изабрали, успешно реализовани.

- Прикупљање предлога траје до 20. октобра и грађани могу да се организују и окупе око сродних идеја и захтева, а град ће предлоге који добију највећу подршку грађана финансирати. Значај свега овог јесте да грађани одлучују о томе где ће се трошити њихове паре, јер плаћају порез на имовину и сматрамо да је потребно да о тим парама и њиховом трошењу грађани и одлучују, истакао је Дојић.

Бранислав Сворцан је навео да је за потребе спровођења „Партиципативног буџетирања 2019“, дистрибуирано 29.000 анкетних листића и грађани су их већ добили уз рачуне које је дистрибуирала ЈКП „Чистоћа“ за њихове услуге.

- Одштампано је и додатних хиљаду упитника који су распоређени у Градском услужном центру, Дому пензионера на Првомајском булевару, Дому за негу старих лица на Апатинском путу, као и у месним заједницама које су за тим исказале потребу. Апелујемо на грађане да и уколико мисле да је њихова идеја „ситна“ или мисле да не може бити подржана, попуне упитник и убаце у кутију за прикупљање пројектних предлога. Грађани имају могућност да гласају и попуњавањем електронског упитника који је постављен на сајту града, навео је Сворцан и нагласио да ће Тим за имплементацију пројекта „Партиципативно буџетирање“ исти значај дати сваком предлогу.

- Приликом прегледања анкетних листића, забележићемо сваку идеју и грађанима их предочити, без обзира на то да ли неки предлог има два или  302 гласа, казао је Бранислав Сворцан.

Ко је на мрежи: 120 гостију и нема пријављених чланова