ГЛАВНА УЛИЦА У ГАКОВУ ПУНА СУВОГ ГРАЊА НАКОН ОРЕЗИВАЊА

 

Мештани села Гаково незадовољни су изгледом центра села, јер је после орезивања дрвореда остало грање, које квари изглед села и смета људима испред кућа. Главна улица у Гакову пуна је сувог грања. И не само данас, већ више од две недеље колико је прошло од акције орезивање дрвореда у центру села. Дрвореди су орезани, дебље гране однете, а грање стоји.

                          фото: орезивање у Гакову - архива Сомборњуз

- То је једно ругло за ово село, ако се нешто ради нека се то уради до краја. Требали су то одавно склонити, казала је Светлана Костић.

- Ваљда ће доћи да однесу. Требали су то одавно. Неки људи не могу више да гледају то испред својих кућа, па пале то грање, рекла је Госпава Жуљевић.

- Овде је отворен гранични прелаз, пролазе нам аутомобили из других држава. И онда ово у селу. Не знам ко је надлежан, али неко мора да је одговоран. Ми плаћамо све комуналије и овако нешто не дозвољавамо. Неки људи су чак палили грање, па је ватра захватила и бођоше, изјавио је Стеван Шорак и додаје да је комунална полиција опомињала мештане који су испред кућа на јавној површини послагали огревно дрво само до сече, а на грање које стоји данима нису реаговали.

У Месној заједници Гаково кажу да је орезивање дрвореда урадило Јавно комунално предузеће "Зеленило", на захтев месне заједнице јер су гране угрожавале електричне водове.

- ЈКП Зеленило нам је изашло у сусрет и шест дана су радили орезивање, међутим грање је остало. Ми смо се обратили Одељењу за комуналне послове са захтевом да покупе грање. Веријем да је налог издат, а зашто то још није урађено не знам, саопштио је Мирослав Берић, секретар МЗ Гаково.

У Јавном комуналном предузећу "Зеленило" РТВ је незванично сазнао да ће гране остале после опрезивања бити уклоњене ускоро.

Главна улица у Гакову налази се на путном правцу који води ка новом граничном прелазу ка Мађарској и свакодневно овим путем осим мештана Гакова пролазе и возила која иду ка граници.

Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

У међувремену, Одељење инспекције и комуналне полиције града Сомбора је јуче издало саопштење у којем подсећа грађане и правна лица, да кабасти отпад није дозвољено одлагати на јавну површину. Под кабастим отпадом сматра се отпад који се због величине не може одложити у посуде за одлагање отпада, односно корпе, контејнере, канте и друге посуде. То значи да стари намештај, кућне апарате, гране и други биоотпад корисници морају транспортовати на депонију „Ранчево“ самостално, или ће у те сврхе ангажовати ЈКП „Чистоћа“, стоји у допису Одељења инспекције и комуналне полиције.

Одељење инспекције и комуналне полиције је нешто раније подсетило грађане и на одредбе Одлуке о уређењу града, које се односе на обавезу одржавања и заштите јавних површина. У одлуци се наводи да је забрањено спаљивање и одлагање очишћеног лишћа, траве, папира и другог отпада на јавној површини. „Власници и корисници зграда дужни су да очишћени отпадни материјал сакупе и депонују на одговарајући начин у своје посуде за смеће и џакове“, наводи се у обавештењу Одељења комуналне инспекције и комуналне полиције.

    Ко је на мрежи: 100 гостију и нема пријављених чланова