ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГИМНАЗИЈЕ „ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ“

 

Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор је у понедељак, 15. октобра 2018. године на свечани начин обележила дан школе. Пре саме традиционалне приредбе одржан је састанак на тему ИТ образовања, којем су присуствовали градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице, професори сомборске Гимназије „Вељко Петровић“ и представници ИТ компанија које су заинтересоване за улагања у ову област и ширење своје делатности и на овом подручју.

- Велико ми је задовољство што данас имамо прилику да се поводом дана сомборске гимназије састанемо управо на једну овакву тему као што је „Сомбор као ИТ град, истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић у свом обраћању. Сви знају наше заједничке напоре, како Гимназије тако и локалне самоуправе да се у Гимназији „Вељко Петровић“ отвори информатичко одељење, те зато велики подстрек и подстицај за нас значи што смо то ове године успели. Уз несебичну помоћ професора, локалне самоуправе, невладиних организација и целокупне заједнице данас имамо одељење информатичара, што представља само један корак ближе ИТ сфери и могућности развоја нашег града у том правцу, како би наша деца сутра остајала у свом граду и радили много квалитетније и плаћеније послове, истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Из тог разлога припремљена је једна презентација Сомбора као ИТ града коју је представио Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице. Овом приликом представљени су неки потенцијали које локална самоуправа има, као и оно што локална самоуправа тренутно може да пружи ИТ компанијама и на тај начин створи услове како би се генерација свршених информатичара задржала у свом граду.

Општи закључак је да се мора деловати много брже, с обзиром да је период од четири године када би смо добили прве програмере, веома дуг, у односу на брзину развоја информационих технологија, те је зато градоначелница Сомбора предложила да се компаније које су заинтересоване за отварање фирми у Војводини и Сомбору, не плаше, већ да се одваже и уз сарадњу са локалном самоуправом, ураде то овде, баш у Сомбору, а град ће се потрудити да им обезбеди квалитетну, образовану радну снагу, која већ има знања из области информатике.

Обележавање дана школе настављено је у Свечаној сали Гимназије. На почетку свечаности, у свом обраћању ђацима, професорима и уваженим гостима, директор школе др Ладислав Фекете се осврнуо на протеклу годину и указао на одличну сарадњу са локалном самоуправом, захваљујући којој, данас, ученици имају нову фискултурну салу, а и новоформирано одељење информатичара. Присутне је поздравила и градоначелница Душанка Голубовић, а након пригодног програма који су извели ученици Гимназије, као и претходних година најуспешнији ученици награђени су дипломом и књигама.

    Ко је на мрежи: 131 гостију и нема пријављених чланова