МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА СА САРАДНИЦИМА ПОСЕТИЛИ КОМПАНИЈУ „АГРИСЕР“ У АЛЕКСА ШАНТИЋУ

 

Јуче је у Алекса Шантићу компанија Агрисер организовала свечано обележавање завршетка прве фазе изградње и рада ове фабрике, која послује у саставу италијанске компаније Фереро.

Том приликом у госте су позвани министар пољопривреде републике Србије Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и њен заменик Антонио Ратковић, као и начелник одељења за пољопривреду и заштиту животне средине Владимир Катанић и члан градског већа за област комунална делатност и инвестиције Мирослав Ковачић.

У делегацији која је на позив присуствовала обележавању завршетка прве фазе био је и Италијански амбасадор у републици Србији њ.е. Карло Ло Кашо, представници италијанске компаније Фереро и њихови пословни партнери.

Гости су се на терену упознати са стањем засада, као и са најсавременијим начином садње, наводњавања и одржавања леске.

Ово је само прва фаза, рекао је Александро Бокардо представник компаније који је присутне у краткој презентацији упознао да је компанија са садњом леске кренула 2014. године на 19 хектара, да је проширена на још 60 хектара, те да је матични засад сертификован за производњу сертификованог садног материјала. До 2017. године се користио садни материјал из Италије а од текуће године се почело са производњом сопственог садног материјала.

У наредних неколико месеци компанија ће припремити стратешко планирање развоја ланца вредности до 2025. године и детаљан оперативни трогодишњи план рада. У наредним фазама осим проширења производње преко коопераната, развоја садног материјала и откупа, до 2025. године планирана је и изградња погона за прераду и паковање полупроизвода.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обраћајући се пољопривредницима је истакао да данас имамо две важне поруке.

- Прво, није тачно да ће Фереро престати са производњом и откупом, а доказ тога је 600 хектара засада и 190 коопераната. Друго је, улазак у другу фазу, а то је изградња погона за прераду. Ово је производња која се стратешки дуго планира, јер лешник је биљка која живи и рађа преко 60 година. Ово је млада пољопривредна производња у Србији, која захтева не толико велика улагања а приходи су изузетно велики и долазе након три до четири године, истакао је Недимовић.

Министар је нагласио да нема лимита у погледу производње лешника и не може доћи до засићења светског тржишта.

- Толико лешника фали у деценијама које долазе, да једноставно не можемо доћи у ситуацију као са малином или неком другом пољопривредном производњом, да за пар година дође до плафона. Тога овде нема, рекао је Министар пољопривреде Бранислав Недимовић приликом боравка у Алекса Шантићу.

    Ко је на мрежи: 67 гостију и нема пријављених чланова