ЕВРОПСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА – ВИШЕ ОД ХИЉАДУ МЛАДИХ СОМБОРА УКЉУЧЕНО У ПРЕВЕНТИВНЕ РАДИОНИЦЕ

 

„Трговина људима се не дешава само – тамо негде и другима – већ  је могућа на сваком месту и онима који су лаковерни“, упозорење је и порука учесника активности поводом обележавања Европског дана борбе против трговине људима.

У Сомбору се о борби против трговине људима не говори само поводом обележавања 18. октобра – Европског дана борбе против трговине људима, већ се током читаве године спроводе разне активности.

Циљ свих активности јесте подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима, а  спроводи их сомборски Црвени крст, уз подршку Локалног координационог тима.

- Спроводимо активности које имају превентивни значај и које су, пре свега, усмерене на децу и младе као посебно угрожене циљне групе. Током ове године више од 1000 ученика основних и средњих школа присуствовало је некој од превентивних радионица о трговини људима, казала је Тамара Маџарев, члан Локалног координационог тима испред локалне самоуправе.

Током ове недеље, едуковани волонтери Црвеног крста организовали су радионице за децу предшколског и основношколског узраста и друге циљне групе.

На централној манифестацији која је јуче одржана на Тргу Светог тројства, волонтери Црвеног крста су на осам пунктова приказали начин врбовања и експлоатације потенцијалних жртава трговине људима.

Представници Полицијске управе Сомбор су присутнима објаснили како је потребно реаговати, коме се обратити и на који начин се заштитити у ризичним ситуацијама.

Европски дан борбе против трговине људима обележава се од 2007. године, када је Европска комисија 18. октобар прогласила за дан борбе против трговине људима. Од тада се широм Европе организују активности чији је циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима.

    Ко је на мрежи: 58 гостију и нема пријављених чланова