РЕПА У БАЧКОЈ ОВЕ ГОДИНЕ, ТРУЛА КАО НИКАД РАНИЈЕ!

 

Први пут ове године пољопривредници у Бачкој имају проблема са трулом репом, а на неким парцелама проценат труле репе је толики да шећеране враћају слатки корен произвођачима.

Један "Холмер" дневно извади више од 500 тона репе, а међу извађеном репом је и неколико тона труле репе. То се први пут дешава на њивама Бачке, која је најповољније подручје за производњу шећерне репе.

- Ово је прва година да се у овом делу Бачке појављује трулеж. По уговору, шећеране су обавезне да приме репу која има до пет посто трулежи. Све остало се враћа, пребира и онда враћа у шећерану, што је додатни трошак за произвођаче, односно за 10 до 15 посто смањује профит произвођачима, каже Бранислав Рабреновић, члан Земљорадничке задруге "Клас коп" из Крушчића.

- Највише замерам нашим стручњацима што нико није дошао да види и објасни шта се дешава. До сада трулежи на бачким њива није било, а и ако је било, то је било тек један или два посто. Ове године неким људима су вратили су репу, јер је проценат трулог слатког корена био и 15 - 20 посто, каже Радован Минић, пољопривредник из Сивца са вишедеценијским искуством у производњи шећерне репе.

Да има појаве трулежи потврђују и стручњаци у Пољопривредној стручној служби Сомбор.

- Чујемо са терена да је код неких произвођача проценат трулежи био нешто значајнији него претходне године и за ово подручје то је ранијих година била непозната појава. Ово нам сада говори да би убудуће код планирања сетве шећерне репе требало обратити пажњу на плодоред, јер се овакви проблеми најчешће јављају на парцелама где је већ била сејана шећерна репа. Ове године томе треба додати и повољне климатске услове који су погодовали да дође до појаве трулежи, а то су стресни услови од самог пролећа који су пратили производњу репе, каже Зоран Боца, саветодавац у ПСС Сомбор.

- Велике падавине су допринеле да репа буја, онда је у августу дошло до суше, корен је постао гуменаст и онда се појавила трулеж, каже Рабреновић.

У шећерани Цервенка кажу да одређени проценат труле репе код пољопривредника толеришу.

- Ми имамо одређену толеранцију, али ситуација ове године не одговара ни произвођачима ни нама прерађивачима, каже директорка Сировинског сектора Шећеране Црвенка, Ирена Стојановић.

Осим трулежи репе, проблем пољопривредницима је и велики проценат нечистоће, већи него што је то био случај прошле године, иако сада у току вађења репе нема блата.

- Кише није било два месеца, да ли је онда могуће да нечистоћа иза "Мауса" буде 20 посто? Схватамо да је цена шећера катастрофална, да су шећеране у проблему, али ајде да нађемо заједнички језик да се то превазиђе. Када је било највеће блато извлачили смо репу, а нечистоћа је била 15 посто, док је сада нечистоћа 25, а киша није пала два месеца. Рачуница је таква да ће они који буду на нули још и добро проћи, каже Минић.

На подручју Сомбора, Апатина и Оџака шећерна репа посејана је пролетос на нешто мање од 10.000 хектара. До сада је извађено око 30 посто, а просечан род је око 53 тоне по хектару. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 113 гостију и нема пријављених чланова