СОМБОРУ НЕДОСТАЈЕ ОКО 900 МЕСТА ЗА ПАРКИРАЊЕ! „ПРОКУПАЦ“ ЧЕКА СУДСКО РЕШЕЊЕ

 

У Сомбору има 1.200 паркинг места, од чега је 40 резервисано за особе са инвалидитетом, а 29 користе такси удружења. Да би места за паркирање у граду било довољно недостаје бар још 800 до 900 места, што је јасан показатељ да је Сомбор, као и већина градова у Србији, преоптерећен бројем возила на путевима. Због тога надлежни у ЈКП „Паркинг сервис Сомбор“ у сарадњи са локалном самоуправом покушавају да пронађу решење за изградњу нових паркинг места, а једна од идеја била је да се за ову намену уреди простор некадашњег „Прокупца“ на Венцу Петра Бојовића бр. 25.

- Површина „Прокупца“ је 2.830 м2 и катастарски је у потпуности у власништву града. Према идејном решењу на овом простору било би изграђено 96 + 4 паркинг места, с тим да би постојала могућност и за изградњу надземне гараже са додатних 50 - 60 паркинг места. Приликом изградње Трга Косте Трифковића изгубили смо 96 места за паркирање и овај простор би то надокнадио. Град је имао најбољу намеру да овај посао спроведе ове године, расписао је и јавну набавку за израду пројектно-техничке документације и изабаран је извођач за тај део посла, али је дошло до проблема са „Прокупцем“, који је у своју стечајну масу увукао и овај простор. Сада град мора на суду да доказује своје власништво, а то је процес који траје - објаснила је Гордана Буловић, директорка ЈКП „Паркинг сервис Сомбор“.

Осим на Тргу Косте Трифковића, због разних инфраструктурних пројеката ЈКП „Паркинг сервис Сомбор“ остао је без додатних 30 паркинг места широм града. Изградњу и реконструкцију постојећих паркинг простора планира оснивач, у зависности од средстава које је определио за ту намену. Прошле године реконструисан је паркинг простор на Венцу Радомира Путника, а наредне године у плану је обнова паркинга код болнице.

БЕСПЛАТНО ПАРКИРАЊЕ ЗА ТРУДНИЦЕ

Сомборски „Паркинг сервис“ први је у држави још 2010. године покренуо акцију „Бесплатно паркирање за труднице“. Некада је трудницама бесплатно паркирање било омогућено по целом граду, а од   2016. године то се односи само на четири улице: Мирну, Аврама Мразовића, Соње Маринковић и Војвођанску. Због тога труднице често не могу да искористе своје право, јер слободних паркинг места у овим улицама готово никада нема.
 
-  Одлуку о бесплатном паркирању за труднице у само четири улице донео је Надзорни одбор предузећа и ја као директор не могу самостално ништа да учиним по том питању. Оно што могу и што ћу учинити јесте да дам предлог Надзорном одбору да се та одлука поништи и да се врати на старо, односно да труднице поново имају бесплатан паркинг у целом граду. Управо због овог проблема градоначелница Душанка Голубовић упутила је иницијативу да се три паркинг места у близини Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Мирној улици резервишу за труднице, што ћемо и бити учињено. Осим тога, на састанку у Градској управи договорили смо се и о субвенционисању одређених социјалних категорија становништва, па ће тако нпр. ратни војни ветерани, учесници ратова, породице палих бораца и многи други имати бесплатно паркирање у трећој зони једном недељно. Нажалост, наши грађани нису довољно информисани и често не користе своја права. Ми излазимо у сусрет и породиљама, које такође могу добити бесплатан паркинг у ове четири улице, а посебно желим да нагласим да возило не мора бити регистровано на мајку или  трудницу, како би оствариле ово право – рекла је директорка ЈКП „Паркинг сервис Сомбор“.

ПРЕМЕШТЕНА ДЕПО СЛУЖБА

„Паркинг сервис Сомбор“ има два „паук“ возила, а радници непрописно паркирана возила могу да уклоне само по налогу Комуналне инспекције или саобраћајне полиције. Током године буде између 100 и 130 оваквих интервенција, а возила се одвозе на депо службу предузећа.

- Од 1. августа депо служба је поново измештена у Радишићеву улицу бр. 35. Неколико година ова служба је била у „Ремонту“, а када је власник продао предузеће морали смо да пронађемо нову локацију. Тада нам је у сусрет изашла ЈКП „Чистоћа“ са којом смо имали изузетно добру сарадњу. Користили смо њихову површину у оквиру Рециклажног центра, а када је ове године дошло до промене руководства у „Чистоћи“, добили смо налог да се иселимо до 1. августа, што смо и учинили. Од прошле године имамо уговор са Основним јавним тужилаштвом за чување возила по налогу тужилаштва, која су или одузета или оштећена у саобраћајним незгодама, и тај посао сада обављамо у Радишићевој улици – испричала је Гордана Буловић.

МОБИЛНЕ РАДИОНИЦЕ И „RENT A BIKE“

- У сарадњи са компанијом „Имлек“ из Београда дошли смо до договора да поставимо три мобилне радионице за бицикле у граду. То би значило да свако ко има бицикл може на једном месту потпуно бесплатно да надува гуму, промени вентил, шараф и слично, а радионице би остале у трајном власништву града. Такође имамо идеју да кренемо у пројекат „Rent a bike“, односно изнајмљивање бицикала на два места у граду. Поред тога што би доносило приходе граду, било би одлично и за туристичку понуду града, с обзиром на то да ћемо бирати локације ближе бициклистичким рутама – најавила је директорка Буловић.

    Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова