ЛОВИШТЕ "КОЗАРА", ЈЕДНО ОД НАЈАТРАКТИВНИЈИХ У ЕВРОПИ

 

Овогодишњи одстрел трофејних јелена у периоду "рике" био је један од најуспешнијих од оснивања оцењују у ЈП "Војводинашуме". Највећи број гостију био је из Немачке, Аустрије, Француске, Италије и мањи број домаћих ловаца. Традиција ловишта и трофејна дивљач дају на атрактивности ловних терена, нарочито када је у питању ловиште "Козара", које се налази код Бачког Моноштора. Ово ловиште сматра се једним од најбољих ловишта јеленске дивљачи у Европи.

Због атрактивности ловишта "Козара" код Бачког Моноштора у периоду од августа до јануара сваке године око 150 страних ловаца, доминантно Немаца и Аустријанаца борави на овим теренима. Ловци – туристи имају традиционалан однос према лову, они су категорија која воли да истражује, а последњу деценију редовно се враћају у своје термине на јеленску дивљач и дивље свиње, где бораве у Ловачкој Кући "Штрбац".

- Лично мислим да ловишта са природним одликама, које немају интервенције да вештачким мерама да подижу нешто што није одлика аутохтоног простора, а која дају просечан сервис када је у питању само извођење лова и смештај, мислим да има перспективу, каже Чедомир Пелкић, руководилац службе за ловство Шумско газдинство Сомбор "Војводинашуме".

Ловци – туристи у овдашњем ловишту бораве претежно у аранжману од три дана.

- Ако се посматра стриктно са комерцијалног аспекта, ловни туризам има несумњиву перспективу. Међутим, суштина ловног управљања није само и искључиво само да се валоризује кроз комерцијалну страну, сматра Пелкић.

Трофејна јеленска дивљач, попут светског првака чији рогови красе зидове ловачке куће, дају на атрактивности ловишта и промоцији ловног туризма.

- Трофејни јелен који краси зид ловачке собе у овој кући био је петнаест година светски првак, а сваке године дајемо пет или шест златних медаља по плану одстрела за сваку годину. Светски првак значи то да је тај трофеј, када се измерио по броју поена, па у следећих петнаест година није на свету уловљен ни је дан трофеј који је имао више поена од њега, истиче Велимир Чешљевић, самостални стручни референт за здравствену заштиту дивљачи "Војводинашуме".

- Истакао бих да се у последње време изузетно препознаје жеља управљача и људи који газдују подручјем ловишта, да се укључе у туристичке токове и да све више сарађују са нама као Туристичком организацијом. Та сарадња огледа се у томе да ми, нарочито на сајмовима, промовишемо Горње подунавље, које је бисер, а то је наша предност јер многи градови немају то што Сомбор има уз овај резерват природе, каже Ђуро Тодорић, директор Туристичке организације града Сомбора.

На површини од око 10.000 хектара у ловишту "Козара" налази се преко 2.000 грла различите високе дивљачи. Према речима надлежних у Шумском газдинству Сомбор, годишње се плански одстрели око 700 грла, а преко 95 одсто ловаца су странци. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 46 гостију и нема пријављених чланова