НАЈВЕЋИМ ЦРКВЕНИМ ОРГУЉАМА У СРБИЈИ НЕОПХОДНА ОБНОВА

 

Највеће црквене оргуље на територији Србије налазе се у Кармелићанској цркви у Сомбору. Постављене су пре 90 година, а данас су у таквом стању да им треба темељна обнова. Ендре Оршоваи студент је Барток Бела конзерваторијума у Будимпешти и свира клавир и оргуље. Сваки долазак у родни Сомбор користи да свира на оргуљама у Кармелићанској цркви.

 

Али избор музичких дела је органичен, јер су оргуље у таквом стању да се Ендре не усуди свирати неке захтевније композиције.

- Ово су јако квалитетне оргуље, али су старе и требало би их реновирати. Требале би као прво целе да се исчисте, затим да се уштимају. Има регистара који једноставно немају свирале и то би требало поправити, каже Оршоваи.

Реч је о највећим црквеним оргуљама у Србији. Имају три мануала, 43 регистра и око 3.400 свирала. За њихову обнову потребно је око 20.000 евра. Црква нема тај новац, па је покренута акција "Спасимо сомборске оргуље".

- Потребна је помоћ верника, удружења, па и помоћ на нивоу државе, јер ове оргуље су сада у Србији највеће црквене оргуље. Значи имамо нешто на државној разини вредно и важно, каже отац Бернардин Висмег, приор Кармелићанске цркве у Сомбору.

Док се не нађе новац за генералну обнову ради се оно што се може, како би се оргуље и даље могле користити.

- Сваке године зовемо мајстора, два пута годишње, да наштима оргуље. Крпимо их да тако кажем, да не престану свирати, каже отац Бернардин.

Оргуље у Кармелићанској цркви постављене су и посвећене 1928. године. Генерална обнова рађена је само једном и то седамдесетих година прошлог века, а на обнови су радили редовници и тај посао је трајао неколико месеци.

На простору некадашње Југославије биле су треће црквене оргуље по величини, после оних у Загребу и Ђакови, а сада су највеће у нашој земљи. (РТВ) Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

    Ко је на мрежи: 49 гостију и нема пријављених чланова