ДЕТИЊСТВО БЕЗ РОДИТЕЉА МОЖЕ БИТИ И ПУТ ДО ДЕЛИКВЕНЦИЈЕ

 

Домови за незбринуту децу увек нас асоцирају на тужне судбине, тежак живот без родитеља и неимаштину. Ипак, ове установе су једини ослонац деци без родитељског старања уколико нису у хранитељским породицама.

У Дому за збрињавање деце и младих без адекватног родитељског старања "Мирослав Мика Антић" у Сомбору штићеници имају све услове за живот, становање, редовне оброке, образоване, а свакодневно у оквиру својих активности и разне секције за слободно време.

Док једни желе породицу и миран живот након пунолетства, ипак, постоји и она друга страна која се крије иза тешких животних прича деце без родитељског старања, а која се огледа у малолетничкој делинквенцији.

"Када је мој отац погинуо, мајка нас је дала у Дом, тако је она хтела, јер је имала проблема. Са три брата и сестром дошла сам у дом. Моја сестра је усвојена, али ја не знам још увек где је она.... Са мном у дому су три брата, они иду у школу. Најстаријег брата највише волим и за њега ћу се увек држати".

Овако почиње причу штићеница Дома за збрињавање деце и младих без адекватног родитељског старања "Мирослав Мика Антић" у Сомбору. И ако није имала детињство као многи њени вршњаци, каже да су јој васпитачи дали несебичну љубав и подршку. За тешку судбину деце, нису они криви. Прва асоцијација на установе за незбринуту децу је тежак живот, сиромаштво. У сомборском Дому кажу да иза сваке дечије приче буде страшних сазнања, али да им управо ова установа даје све оно што нису добили у породици.

"Када завршим школу планирам да имам своју породицу и да живим са својом браћом, те да никада не дозволим да моја деца доживе судбину какву сам доживела ја", каже штићеница.

Здравствена заштита, подршка, емотивна сигурност, образовање, бројне радионице и спортске активности, само су неки од бројних садржаја за децу у овој установи. Међутим, када крене пубертет ту су и проблеми, а тада малолетничка делинквенција постаје део свакодневице.

"Због психолошког профила наше деце долази до малолетничке делинквенције. У последње време делинквенције има све више и више. Тешко је стати на пут малолетничкој делинквенцији, јер су полиција и правосуђе немоћни зато што деца испод 14 година старости не подлежу кривичној одговорности. То је велики проблем, зато што не постоји никаква санкција и никаква мера којом би се то регулисало за малолетна лица...", каже Милош Кукуљ, секретар Дома за збрињавање деце и младих без адекватног родитељксог старања "Мирослав Мика Антић".

"Деца која код нас долазе, долазе из дисфункционалних породица у којима постоји испољавање агресивног или деструктивног понашања, или неке друге девијантне појаве или понашања једног или оба родитеља, смрт једног од родитеља, па и смрт оба родитеља. У сваком случају не постоји начин да се брину о детету. Трауме тешког живота у породици остављају дубок траг на сваком детету, а нарочито на њихову психу. Код нас има деце која су читав живот по установама и већ су одавно у систему социјалне заштите. Међутим, на малолетничку делинквенцију утиче више фактора, а не само малолетнички бунт", каже Милена Остојић, специјални педагог, васпитач дома.

У дому бораве деца узраста од седам година до завршетка професионалног усавршавања.

"Увек су то тешке приче и породичне ситуације. То је увек ситуација када друге ствари нису помогле, када држава одн. Центар за социјални рад покуша да интервенише, а не дође промене у родитељству, па када дође до момента да дете морате издвојити из породице, е то су тешке приче. У дому буде лепих, али и стресних ситуација. Дешава се на једном месту, јер има много деце са различитим проблемима у поремећају и одрастању, буде и свађа... Међутим, обзиром да деца испод 14 година не подлежу кривичној одговорности било би добро да буде васпитних мера и васпитних налога за млађу децу сходно њиховом узрасту , чиме би били упозорену на неку строжу казну", вели Жељка Радовановић, социјални радник дома.

Живот пише потресне, тужне и лепе приче. За децу из дома, живот је оно што се дешава око њих, а дом је ту да им помогне у њиховим плановима, да буду колико толико сами спремни за неизвесну будућност која их, као и све нас, у животу чека. (РТВ) Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

    Ко је на мрежи: 114 гостију и нема пријављених чланова