"ТУРИСТИЧКИ КОМПЛЕКС ГОРЊЕ ПОДУНАВЉЕ", ТЕМА АРХИТЕКТОНСКЕ РАДИОНИЦЕ У СОМБОРУ

 

У Сомбору је у понедељак почела са радом прва радионица (школа) архитектуре и трајаће до петка, 09.11.2018. године, када ће резултате рада грађани моћи да виде на изложби која ће бити постављена у објекту Културног центра (бивши Дом омладине) а отварање је заказано за 10 часова. Изложба радова направљених од стране студената архитектуре са пет архитектонских факултета из Подгорице, Скопља, Бања Луке, Београда и Новог Сада, који раде под менторством њихових професора и асистената, треба да буде подстицај за развој туризма Горњег подунавља а самим тим и Града Сомбора.

У организацији изложбе учествовао је Департман за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука из Новог Сада и Одељење за урбанизам Града Сомбора, а све под покровитељством градоначелнице Сомбора.

Тема рада је: Урбанистичко и архитектонско решење за ТУРИСТИЧКИ КОМПЛЕКС ГОРЊЕ ПОДУНАВЉЕ.

Овај комплекс који се простире иза Споменика Батинске битке све до моста Слободе обухватаће: насеље сојеница уз Дунав, хотел (спа центар), пристан за бродове и остале садржаје за прихват већег броја туриста који пристижу водом или копном.

На парцели уз Mузеј батинске битке је у плану изградња Посетилачког и едукативног центра специјалног резервата природе Горње подунавље, за који је идејно решење урадио архитекта Милан Стојков са сарадницима, Сандром Врцељ и Бранком Мороквашићем а који ће имати 700m2.

- Разлоге за рад на овом пројекту налазимо у туристичким вредностима подручја. Налазећи се уз реку Дунав, у близини градова Сомбора и Апатина, добро повезан комуникацијама и лако приступачан, Резерват својим природним особеностима, лепотом, могућностима за лов и риболов и другим спортско-рекреативним активностима на води, поседује и могућност развоја боравишно спортско-рекреативног, излетничког и екскурзионог туризма, манифестационог туризма, еко туризма, сеоскоги других видова туризма, каже Милан Стојков, главни урбаниста града Сомбора.
Као значајан туристички потенцијал важно је истаћи и трасу међународне бициклистичке стазе уз Дунав – цикло коридор 6, који већим делом пролази кроз Резерват.

- Изванредан гео-саобраћајни положај (Паневропски мултимодални коридор VII-међународни пловни пут VIc категорије) на реци Дунав, положај Општина у обухвату подручја у граничном појасу и повољне природне и хидролошке карактеристике, чине одличне претпоставке за реализацију стратешких опредељења за развој овог подручја, напомиње Стојков.

    Ко је на мрежи: 97 гостију и нема пријављених чланова