СОМБОР БИО ДОМАЋИН ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О ПРОГРАМСКИМ САДРЖАЈИМА РТС-а

 

У Сомбору је одржана трећа јавна дебата, последња расправа за ову годину, на тему „Језик и писмо на јавном медијском сервису РТС и програмски садржаји РТС.“ Расправу је организовао програмски савет РТС.

Циљ ове расправе је да – имајући на уму пре свега комуникациону функцију говора и писма у нашој мултикултурној и вишејезичној заједници – афирмише начела језичке политике јавног медијског сервиса, да анализира домете њеног практичног остваривања и укаже на путеве и средства којима се она може очувати и додатно унапредити.

У име домаћина представнике Радио телевизије Србије, програмског савета РТС, новинаре и учеснике јавне расправе поздравила је градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић и изразила задовољство што су представници најзначајније медијске куће дошли у наш град, који има више од 80.000 становника и излази на две државне границе, а има и преко 20 националних заједница у свом саставу.

- Ово је за нас једна посебна прилика и задовољство зато што на прво место у фокус ставља град Сомбор, као центра Западнобачког округа. До сада смо се осећали на неки начин занемарени, можда недовољно видљиви. Надамо се да ће након ова посета РТС-а, утицати и на већу видљивост наших програма, наших манифестација, туристичке понуде, културно-историјског наслеђа, али и бројних примера добре праксе коју град Сомбор може да пружи, рекла је Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

Председник Програмског савета РТС-а проф.др. Миливоје Павловић је истакао да су и претходне и ова расправа показале да је РТС „станиште доброг говора и језика“.

- Обавеза свих запослених на Јавном сервису, пре свега новинара, водитеља, спикера, лектора и осталих је да негују те вредности и непрестано подижу лествицу језичке политике и културе говора, рекао је Миливоје Павловић.

У уводном излагању Мирјана Блажић, помоћник главног и одговорног уредника Првог програма Радио Београда и Јелена Дубајић Пантић, лекторка, упознали су присутне са језичким стандардима који се негују на радијским и телевизијским програмима.

Тони Бедалов, дописник РТС-а из Суботице говорио је о извештавању о националним мањинама, као и искуству дописника из мултинационалне Суботице, а учесници из Сомбора су расправу искористили да скрену пажњу Јавном сервису да Западнобачки округ са скоро 200.000 грађана заслужује своје дописништво.

У расправи су учествовали грађани, удружења, организације и институције, а након анализе предлога и примедба учесника, Програмски савет доставиће генералном директору и Управном одбору извештај и препоруке за унапређење садржаја РТС-а.

Ко је на мрежи: 57 гостију и нема пријављених чланова