СКУПОМ У СОМБОРСКОМ ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ, ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 

Међународни дан особа са инвалидитетом се обележава 3. децембра, ове године под слоганом „Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости“. Овај датум је у Сомбору обележен скупом у геронтолошком центру, на којем је истакнут значај персоналне асистенције за особе са инвалидитетом, а Сомбор је и домаћин тродневног семинара за добијање лиценце персоналног асистента.

Предавач на семинару Мимица Живадиновић, потпредседница „Центра за самостални живот Србије“ указала је на значај 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, када се разним манифестацијама у свету посвећује пажња особама са инвалидитетом.

- То не значи да особама са инвалидитетом треба посветити пажњу само на данашњи дан, него целе године, до следећег Међународног дана особа са инвалидитетом, када ће бити промовисана нова идеја о укључењу особа са инвалидитетом у друштво, а све у оквиру агенде везане за укључење ОСИ у све друштвене активности, свако у оквиру својих могућности, која траје до 2030. године, напоменула је Мимица Живадиновић.

Терезија Паштровић, секретар центра за самостални живот Сомбор, овом приликом се захвалила граду Сомбору на подршци пројекта везаног за персоналну асистенцију, који спроводи „Центар за самостални живот Сомбор“.

Председница УГ „Центар за самостални живот“, Јулијана Чаталинац овом приликом је подсетила да је велику заслугу за увођење пројекта „Персоналног асистента“ у Сомбору имао тадашњи градоначелник др Јован Славковић, а данашња градоначелница, која је тада била референт у Друштвеним делатностима сомборске градске управе, једна је од ретких која је схватила значај увођења персоналног асистента за особе са инвалидитетом и то је здушно подржала.

- Као један врстан правник, Душанка Голубовић је проблематику ОСИ у потпуности схватила и персоналну асистенцију коју спроводи центар за самостални живот Сомбор, свесрдно подржава и данас као градоначелница Сомбора, истакла је Јулијана Чаталилнац

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић овом приликом је истакла одличан рад УГ „Центар за самостални живот Сомбор“, који својим радом може бити пример институцијама које су кадровски јаче и имају више механизама на располагању, како би свој рад учинили ефикаснијим.

- Очигледно је да се упорношћу и жељом за успехом, може побољшати живот свих нас. Доказ за то је рад УГ „Центар за самостални живот Сомбор“, који је својим радом успео да одржи персоналну асистенцију у Сомбору дуги низ година, па би се на њихов рад требале угледати и неке институције у граду, нагласила је Душанка Голубовић. Градоначелница је овом приликом присутним члановима удружења уручила пригодне поклоне у виду корпи са воћем.

Дан посвећен особама са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан, с циљем да се особама са инвалидитетом унапреди и омогући једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

    Ко је на мрежи: 142 гостију и нема пријављених чланова