ОСАМ БРАЧНИХ ПАРОВА ДОБИЛО СРЕДСТВА ЗА КУПОВИНУ СЕОСКИХ КУЋА

 

Градови Сомбор и Суботица, и општине Апатин и Оџаци аплицирали су на јавни позив Кабинета министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике, заједничким пројектом чији је циљ да се, кроз иновативни сервис и развој инфраструктуре, родитељи охрабре за проширење породице. Овај пројекат је оцењен као најбољи од стране Кабинета министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

У оквиру мера популационе политике које се тичу ублажавања економске цене подизања детета, снижавања психолошке цене родитељства и активирања локалне самоуправе, граду Сомбору су пројектом обезбеђена средства за куповину осам кућа за младе брачне парове.

Након расписаног конкурса за доделу средстава брачним паровима на територији града Сомбора за куповину сеоских кућа са окућницом, супружницима који су испуњавали конкурсне услове уручени су уговори о додели бесповратних средстава за куповину кућа. Додели уговора присуствовала је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља у влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику, као и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Обраћајући се присутнима, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је истакла да популациона политика њу асоцира на нову децу, бебе, младе брачне парове и на много перспективе и шансе за развој, за које сматра да их има на територији града Сомбора. Она се захвалила младим супружницима који су се укључили у овај пројекат заједно са локалном самоуправом, а захвалност је изразила и Министарству без портфеља задуженом за демографију и популациону политику што је препознало и подржало пројекат ове четири локалне самоуправе.

- Пројекат са којим су аплицирале ове четири локалне самоуправе почиње на најбољи начин, поделом уговора о додели средстава за куповину сеоских кућа на територији града Сомбора, рекла је проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Уговори су уручен Дарку и Милани Марјановић, Александру и Виолети Миланко, Марину и Марији Колар, Оливеру и Марији Рил, Слободану и Наташи Николић, Тамари Торди и Дејану Добријевићу, Зорану и Ани Зорић и Браниславу и Биљани Мишковић.

Министарка је истакла да су у оквиру овог пројекта опредељена средства и за изградњу једног дечијег игралишта, за ангажовање позоришта и организацију представа на српском и мађарском језику, за програме невладиних организација и програме културно уметничких друштава.

- Пројекат обухвата и иновативни родитељски сервис, којим се супружницима помаже у свакодневним активностима, као што је сервис пеглања, како би родитељи били више са својом децом, истакла је Ђукић Дејановић.

Након уручивања уговора министарка Ђукић Дејановић је у пратњи градоначелнице Сомбора посетила Црвени крст Сомбор, који је носилац пројекта везаног за родитељски сервис и на лицу места се уверила како он функционише. Имала је прилику и да разговара са једном од корисница услуга пеглања, која је изразила задовољство што се неко сетио шта је то што младим мајкама које су запослене одузима највише времена.

Након посете Црвеном крсту, министарка и градоначелница су обишле породицу Александра и Виолете Миланко, који имају ћерку и сина и купили су кућу у Риђици средствима добијеним на конкурсу. Александар Миланко се у име своје породице захвалио Министарству и граду Сомбору на пруженој прилици да обезбеди својој породици место за живот. Александар је напоменуо да су се он и супруга одлучили за куповину куће на селу, јер сматрају да ту имају више могућности за бољи живот.

    Ко је на мрежи: 48 гостију и нема пријављених чланова