У СОМБОРУ ТЕШКО ДО СТАЛНОГ ЗАПОСЛЕЊА

У Сомбору, према подацима Централног регистра обавезног социјалног осигурања, има 17.937 запослених. Стално запослење има 12.688 Сомбораца, а посао на одређено време 5.294. Понуда послова на неодређено време данас је реткост.

Сигуран и сталан посао - то они, који се данас запошљавају, могу само да желе, јер већина послодаваца данас нуди запошљавање на одређено време.

- Тешко је наћи стално запослење. Тако рећи не може га ни наћи. Једино нађеш неки посао на одређено време. Годину дана, две године и онда отказ, каже Грга Бауцки.

- Тешко јесте данас наћи посао за стално. То сви кажу, а и сам то знам. Нема данас посла нигде, прича Небојша Цветићанин.

Дешава се и да послодавци налазе начина да стално запосленим радницима дају отказ и након тога их ангажују за рад на одређено време.

- Ја сам била стални радник више од 30 година и онда су почели свака два месеца да мењају назив фирме да би добијали отказ, да нас не осигурају. А када немате стални посао не дају вам кредит у банци, немате право на дозвољени минус, жали се Љиљана.

- До годину дана, три месеца, до две године. Кад год послодавцу падне на памет он откаже уговор о раду - да ли је то коректно, да ли је то поштено, да ли је то људски, да ли је то морално?, каже Зоран Пурић, председник Самосталног синдиката Сомбор.

- Углавном наша статистика каже да се, независно од тога да ли се лице са евиденције запослило уз посредовање или без посредовања, углавном послодавци одлучују за рад на одређено време. Истини за вољу морамо да кажемо да се сви ти запослени не враћају код нас на евиденцију, па претпостављамо да су остали запослени код послодаваца или су распоређени на друге послове, сматра Радомирка Жижа, начелница Одељења НСЗ Сомбор.

А правила нема, послови на одређено време нуде се у свим делатностима.

- Нема правила, било да је услуга, производња, администрација, у задњој деценији доминира понуда послова на одређено време, каже Жижа.

У Западнобачком округу запослених има више од 37.000, а трећина њих ради на одређено време.

У Оџацима чак 40 посто запослених нема стални радни однос.

Када је реч о запосленима млађим од 25 година, у Западнобачком округу њих 1.510 ради на одређено, а тек 992 има стално запослење. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 53 гостију и нема пријављених чланова