У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ СЕ ГОДИШЊЕ ПРИКУПИ 500 ТОНА ЕЛЕКТРОНСКОГ ОТПАДА

 

Последњих година подигнута је свест о рециклажи са циљем да се електрични и електронски уређаји не бацају и не пале по депонијама, већ да се односе у центре за рециклажу. У Војводини три оператера поседују дозволу за складиштење и третман отпада од електричних и електронских производа. Колико се таквог отпада прикупи у Западнобачком округу, сазнајемо у Сомбору.

Стари телевизори, рачунари, фрижидери, замрзивачи, неисправни монитори и остали кућни апарати имају примат у рециклажи електронског отпада. Како се раније спаљивао на депонијама, последњих година грађани и сакупљачи овакву врсту отпада доносе на откуп сомборској е-рециклажи, која овај отпад дистрибуира у главни рециклажни центар у Нишу.

- Све је више тих старих телевизора са катодном цеви и углавном се већ и нови телевизори са плазма екраном, ЛЦД екраном доносе код нас. Сви смо сведоци да се тај е-отпад раније спаљивао на депонијама. Успели смо да подигнемо свест и да едукујемо људе да не бацају тај отпад више по депонијама, већ да га нама предају, а ми ћемо га третирати како треба, да штитимо ову нашу планету и животну средину, каже Синиша Ајдуковић, директор у сомборској Е-рециклажи.

На годишњем нивоу у Западнобачком округу се прикупи око 500 тона електронског отпада.

- Добили смо интегралну дозволу од Министарства за заштиту животне средине, а у процесу смо добијања дозволе и за складиштење електронског и електричног отпада. Поднели смо захтев ресорном покрајинском секретаријату, па очекујемо да ћемо и ту дозволу добити, а контејнер за адекватно складиштење смо већ набавили, додаје Ајдуковић.

Око 100 правних лица и предузетника поседују дозволе за сакупљање и транспорт отпада од електричних и електронских производа на територији Војводине, истичу у Покрајинском секретаријату за заштиту животне средине.

- На територији АП Војводине три оператера поседују дозволу за складиштење и третман отпада од електричних и електронских производа. Дванаест оператера поседују дозволе за складиштење отпада од електричних и електронских производа. Рециклажом ове врсте отпада издвајају се секундарне сировине као што је пластика, обојени метали, гума, папир, картон, гвожђе,и др., док се издвојене компоненте које су по карактеру опасан отпад третирају у Републици Србији или се извозе у иностранство. Опасан отпад од електричних и електронских производа садржи материје опасне по здравље људи и животну средину, као што су уља, жива, фосфор, кадмијум, олово, берилијум, баријум. Уколико ове материје, у одређеној количини, доспеју у земљу и воде могу трајно контаминирати животну средину. Законом о управљању отпадом прописано је да је забрањено одлагање отпада од електричних и електронских производа без претходног третмана, објашњава Милка Стојановић, начелница Одељења за контролу индустријских објеката покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине

Рециклажом електронског отпада уклањају се опасне материје и чува животна средина. Грађани за рециклирање добијају новац, па је тако цена за једна уређај од 10 до 15 динара по килограму у зависности који кућни апарат се доноси на рециклажу. Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 52 гостију и нема пријављених чланова