ОДРЖАНА 31. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА СОМБОРА, ОПЗИЦИЈА НАПУСТИЛА ЗАСЕДАЊЕ

 

Градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић је на 31. седници Скупштине града Сомбора поднела извештај о раду градоначелнице и Градског већа за 2018. годину. Она је овом приликом истакла да овај извештај садржи бројне аспекте, пре свега активности градоначелнице и Градског већа, као и акта која је извршни орган власти доносио, усвајао и предлагао Скупштини Града.

 - Подсетићу вас да сам у свом програму на конститутивној седници 2016. године истакла да ће за нас приоритети бити улагање у инфраструктуру, развој привреде и повећање запослености, пољопривреда и рурални развој, финансијска дисциплина и борба против корупције, свакако, сарадња са вишим нивоима власти, али и међународна сарадња, реформа јавног сектора, социјална и здравствена заштита, образовање и култура, спорт, деца и омладина, али и сарадња са организацијама цивилног друштва, верским и националним заједницама. У складу са овако изнетим програмом 2016. године, када говоримо о 2018. години и када је у питању улагање у инфраструктуру, подсетићу вас да смо највећа улагања имали управо у индустријској зони, у жељи да створимо адекватан и повољан пословни амбијент, како би привукли инвеститоре, рекла је Душанка Голубовић. Она је додала да будућим улагачима Сомбор данас може понудимо око 40 хектара инфраструктурно опремљеног земљишта. Градоначелница је напоменула да се радило на изградњи саобраћајница, јавне расвете, канализације и водоснабдевања у жељи да сва насељена места у сомборској општини имају исправну воду.

Према речима градоначелнице Сомбора, по Закону о локалној самоуправи, град је ту да прави повољан пословни амбијент, да улаже у инфраструктуру и да потенцијално, на бази општих аката, даје неке повољности сваком ко жели да инвестира на његовој територији. Она је нагласила да град нема могућности да инвестира у привредне активности и да на такав начин помаже свој развој.

- У смислу тога колико је град уложио у све ово и колико је то повољно и добро пословно окружење, доказује и Business Friendly сертификат који смо успели да остваримо прошле године, али чију смо ресертификацију успели да издејствујемо и током ове године и где смо кроз процену бројних елиминационих и других критеријума успели да остваримо још бољи резултат, рекла је Душанка Голубовић одборницима. Она је нагласила да је током прошле године велики број привредника препознао потенцијале Сомбора и организовао своје пословање управо овде.

Градоначелница је у свом извештају изнела и бројне податке о субвенцијама за запошљавање и самозапошљавање, реализованим европским пројектима и плановима за нове, улагању у атарске путеве, подршци руралном развоју, посетама месним заједницама, као и о посетама страних делегација. Одборници су једногласно усвојили извештај о раду градоначелнице и Градског већа града Сомбора, као и извештај о раду Градске управе града Сомбора.

Одборници су на 31. седници Скупштине града донели Статут града Сомбора као највиши правни акт јединице локалне самоуправе, размотрен је и усвојен План јавног здравља града Сомбора за период 2018-2025. године, као и Одлука о мрежи основних школа на територији града и Одлука о постављању спомен плоче Лидији Колар. Одборници су једногласно усвојили предлог Одлуке о утврђивању урбанистичких зона обавезног инвестиционог одржавања, одржавању спољних делова зграда, накнадама за коришћење јавних површина, и предлог одлуке о другим изменама и допунама одлуке о уређењу града.

На самом почетку заседања Скупштине, 10 одборника из редова опозиције је напустило скупштинску салу зато што њихови захтеви за допуну дневног реда 31. седнице Скупштине града Сомбора по хитном поступку нису уврштени у седницу. Поводом тога, у нашу редакцију стигло је саопштење Драгана Никодијевића, одборника у Скупштини града Сомбора које преносимо у целости:

На 31. седници Скупштине града Сомбора, одборници опозиције напустили су заседање као знак неслагања према штетним одлукама владајуће већине и као знак подршке грађанима Сомбора који већ три недеље протестују.

Владајућа већина наноси немерљиву штету Граду Сомбору, његовим грађанима и институцијама, које би требало да раде у интересу тих грађана. Као опозициони одборници смо константно предлагали мере за побољшање услова у Граду и указивали на лоше потезе власти, међутим, СНС са својим коалиционим партнерима је неуморно радила у корист искључиво својих личних интереса.

Напуштањем заседања смо желели да покажемо да не желимо да будемо део представе коју називају Скупштином града Сомбора, нити да својим присуством дајемо легитимитет оваквој власти, док се грађани Сомбора на улици кроз протесте боре за достојанство овог Града. Опозиција ће консултацијама у наредном период донети одлуку да ли ће и на који начин учествовати у даљем раду Скупштине. Одборници Скупштине града Сомбора:
- Варга Ференц
- др Дедић Слободан
- Ђапић Драгана
- мр Јовић Душан
- мр Лазић Синиша
- Латић Биљана
- Маријановић Срђан
- Миланко Милан
- Никодијевић Драган
- Перишкић Снежана
- проф. др Прокић Дуња
- Пујин Жељко
- Сзладек Ласзло

    Ко је на мрежи: 59 гостију и нема пријављених чланова