ГОРАН НОНКОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП „ПРОСТОР”: ГОДИНА ВЕЛИКИХ ПРОЈЕКАТА

 

После низа успешних инвестиција у прошлој години, Јавно комунално предузеће „Простор“ још амбициозније је ушло у 2019. годину. Према речима директора ЈКП „Простор” Горана Нонковића, у припреми је низ великих пројеката који ће се реализовати у овој и наредним годинама и значајно ће побољшати квалитет живота у нашем граду. Један од најважнијих подухвата, чија ће реализација почети ове године у смислу исходовања свих потребних дозвола, је формирање Пословне зоне Сомбор. На локацији некадашњег „Агросавеза“ на Стапарском путу градиће се пословна зона са бизнис инкубатром, хладњачом, кванташком пијацом, тржницом и пратећим објектима. За израду пројектног решења Пословне зоне Сомбор Министарство привреде и град Сомбор заједно су издвојили шест милиона динара.

- Пословна зона Сомбор биће простор за промет роба, услуга и капитала који се може поредити са центрима у Панчеву, Новом Саду и Суботици, с тим што ће ово бити најмодернији центар у нашој земљи. Пројекат је радила новосадска фирма „ДБА“ д.о.о. и већ имамо готова решења за препарцелацију дела земљишта, паркинг, одвод фекалне канализације и изградњу хладњаче капацитета две хиљаде тона са могућношћу проширења за још шест хиљада тона. Пословна зона Сомбор имаће све услове за одвијање широког спектра пословних делатности на једном месту - каже Горан Нонковић.

Предузеће „Простор“ има готов главни пројекат и исходовану грађевинску дозволу за комплетну реконструкцију пијаце „У ланцима“.

- Уз подршку града Сомбора на челу са градоначелницом, конкурисали смо са пројектом реконструкције наше зелене пијаце, у Канцеларији за капитална улагања Војводине и очекујемо позитиван исход. У првој фази радиће се партерно уређење пијаце са пратећом комуналном инфраструктуром, расветом, новим електричним водовима и одводом отпадних вода. У другој фази уследиће набавка и постављање нових тезги. Према пројекту фирме „Урбанпро“ из Крушевца, вредност свих радова је процењена на око 60 милиона динара - наводи директор Нонковић.

И у 2019. години наставља се интензивна комунална изградња. Четврти кружни ток у Сомбору, а први са две траке градиће се на раскрсници Стапарског пута и два крака обилазнице. Предстоји и завршетак послова у блоку 82 и Индустријској зони. Као управљач пута, ЈКП „Простор“ водиће рачуна о појачаном одржавању путне инфраструктуре, град-ских и сеоских саобраћајница, тротоара и паркинга. Радиће се на крпљењу ударних рупа и пресвлачењу коловоза на одређеним деловима који су оштећени или обнављању већих деоница. Уследиће и реконструкција и проширење пута Растина - Гаково ка новоотвореном граничном прелазу. Након завршене експропријације планира се и почетак изградње пута Стапар - Сивац. Као предузеће које води бригу о уређењу сомборских гробаља, ЈКП „Простор“ након завршетка изградње сале за даће планира два нова објекта на Великом православном гробљу - осаријум и лапидаријум.

- По угледу на Нови Сад и Београд, циљ нам је да пружамо највиши стандард услуга. За осаријум, односно заједничку гробницу где се смештају посмртни остаци из гробних места која не-мају законске наследнике и лапидаријум, место где ће се чувати надгробни споменици, биће издвојено пет милиона динара. Посебну пажњу ћемо обратити на неактивна гробља, као и на реконструкцију и адаптацију ка-пела, којих имамо преко 20 - речи су Горана Нонковића. (Сомборске новине)

    Ко је на мрежи: 63 гостију и нема пријављених чланова