ЗАВРШЕН ПРЕКОГРАНИЧНИ ПРОЈЕКАТ „МЛАДИ ЗАЈЕДНО“

 

Заменик градоначелнице Антонио Ратковић, директорица Средње економске школе Сомбор Наталија Катанић и бивши директор Драгомир Миљић присуствовали су у мађарском граду Кишкунхалаш завршној конференцији поводом привођења крају пројекта „Млади заједно“, сарадња младих у области заштите природе, промоције здравих стилова живота, културног наслеђа и унапређивања туризма кроз прекограничну сарадњу.

Средња економска школа Сомбор (Западнобачки округ) и Стручни центар и школа са домом ученика Вари Сабо Истван Кишкунхалаш из Бач Кишкун регије успешно су учествовале на другом позиву за подношење предлога пројеката, који је лансирао Интеррег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска–Србија. Пројекат „Млади заједно“ представља наставак сарадње две партнерске школе из претходно реализованих ИПА пројеката. Укупан буџет пројекта износио је 116.903,25 евра, а износ средстава Европске уније је 99.367,76 евра.

Говорећи о значају, циљу и резултатима пројекта, Антонио Ратковић, заменик градоначелнице града Сомбора, је истакао да је циљ пројекта унапређење проактивног учешћа младих људи у промовисању туризма прекограничног региона у области културе, културног наслеђа, спорта и заштите природе путем заједнички планираних и реализованих активности, што ће допринети квалитетнијем провођењу слободног времена младих.

- Сведоци смо да последњих година млади све мање комуницирају међу собом, све више времена проводе за компјутером, нису довољно упознати са туристичким и осталим потенцијалима овог региона. Зато је овај пројекат веома битан, јер су се код младих стимулисали активизам и волонтеризам кроз културне размене, интерактивне радионице, посете и размену искустава. Поред школа, у пројекат су биле укључене и невладине организације и локалне заједнице, а све ради стицања бољег увида у проблеме младих“ рекао је Антонио Ратковић. Он је додао да учешћем у свим активностима које су дефинисане пројектом, млади људи постају особе свесне важности очувања културног наслеђа, са вишим степеном еколошке свести и развијенијим осећајем одговорности, што је био и циљ пројекта.

- Драго ми је што се сарадња две партнерске школе наставља и након свих заједничких активности и желим вам у будућности још пуно заједничких пројеката, истакао је заменик градоначелнице Антонио Ратковић у свом обраћању на завршној конференцији пројекта „Млади заједно“ који је трајао од 1. марта 2018. године до 28. фебруара 2019. године.

    Ко је на мрежи: 60 гостију и нема пријављених чланова