СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ, ТРЕЋЕ СЕЛО НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА ГДЕ ЈЕ ХРВАТСКИ СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК

 

У Светозару Милетићу хрватски језик и писмо постали су службени, одлучили су одборници Скупштине града Сомбора који су усвојили измене Статута града, којим се то омогућава.

Претходни Статут града Сомбора, објављен у Службеном листу града 2016. године, прописао је да су хрватски језик и писмо службени у местима Бачки Моноштор и Бачки Брег, а према најновијим изменама, тај језик уведен је као службени и у месту Светозар Милетић.

Према последњем попису становништва у Светозару Милетићу живи више од 15 одсто припадника хрватске националне заједнице, што је по Закону о Службеној употреби језика и писма резултат који обавезује локалну самоуправу да у свој статут уведу одлуку о равноправној службеној употребу језика и писмо за ту националну мањину.

Представници хрватске заједнице поздравили су одлуку сомборског парламента.

- Увођење хрватског језика као службеног у Светозару Милетићу много значи припадницима наше националне заједнице. То ће допринети нашем још бољем положају, сада смо се попели за лествицу више, а сигурно ће допринети да се осећамо још сигурније, изјавила је за Танјуг Марија Беги, из Хрватског културно-уметничког друштва Лемеш, из места Светозар Милетић.

И у Хрватском националном већу кажу да "више него поздрављају" овакву одлуку и надају се да ће тај позитиван пример следити и други градови и општине где живи хрватска национална заједница и кажу да је она у складу са оним што је њихов представник Томислав Жигманов договарао са представницима државних институција.

- Надамо се да ће овако позитивна пракса бити настављена и у будућности, те да ће и у другим местима, где постоји жеља родитеља да им деца у школама слушају наставу на хрватском језику, такође бити омогућено, рекао је за Танјуг Дарко Баштовановић, из Хрватског националног већа.

Нови Статут града Сомбора усвојен је на последњој седници градског парламента, како је образложено, због измена неколико закона.

- Статут доноси због измена Закона о локалној самоуправи и низа других закона којима су уређена питања од значаја и функционисања локалне самоуправе, рекла је образлажући најновије измене највишег правног акта Сомбора секретарка Скупштине Вера Баљак.

У односу на стари статут, проширен је списак надлежности скупштине и градоначелника, а уводи се и право грађана на петицију. (Танјуг)

    Ко је на мрежи: 36 гостију и нема пријављених чланова