ОД 2021. ГОДИНЕ УКИДА СЕ РОМИНГ НА БАЛКАНУ!

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да се од 2021. године укида роминг на Балкану. Грађани балканских земаља од 1. јула добиће још ниже цене међусобног телефонског саобраћаја, а за две године трошкови роминга требало би да потпуно нестану, рекао је Љајић за "Дневни аваз". Споразум о томе, скоро у целости је усаглашен, а Љајић, пише лист, најављује његово потписивање за април у Београду.

"Споразум предвиђа да цене роминг позива неће прелазити 0,19 евра по минуту, 0,06 евра по СМС поруци и 0,20 евра по мегабајту за коришћење интернета. Значи, цене могу бити само ниже од тих, а никако више", каже Љајић.

Упитан обухвата ли укидање роминга и позиве према Европској унији и од ње, Љајић одговара да је то "прича на нешто дужем штапу".

"У изјави подршке Дигиталној агенди за западни Балкан, која је потписана у мају прошле године у Софији, истакнута је и подршка имплементацији плана за олакшавање смањења трошкова роминга између нашег региона и ЕУ", рекао је министар.

Међутим, додаје, Европска комисија била је фокусирана да буде потписан овај споразум за укидање роминга на западном Балкану, а када се то деси, да се онда отвори и питање укидања роминга између овог региона и ЕУ.

До сада није било спремности Европске комисије да удовољи захтевима да се уредба о укидању роминга ЕУ односи и на земље које се налазе у процесу придруживања ЕУ, односно на западни Балкан.

"Када би се то догодило, била би то најдиректнија и најопипљивија подршка коју би могли осетити грађани на западном Балкану", појашњава потпредседник Владе Србије.

Додаје да ће грађани осетити знатне уштеде већ у овом прелазном раздобљу, а посебно од 2021. године.

"Потрошачи ће тада плаћати идентичне цене онима које плаћају унутар своје матичне мреже".

На пример, позиви у ромингу из Црне Горе, БиХ и Македоније према Србији тренутно су 28,5 динара (0,51 КМ), а у прелазном периоду неће моћи бити виши од 22 динара по минуту.

Из Албаније, позиви према ове четири земље тренутно су око 150 динара по минуту.

Иначе, у Србији од укупног роминг саобраћаја, 70 посто се односи на западни Балкан.

У БиХ чак 40 посто укупних телекомуникационих прихода чине телефонски и интернет роминг.

"Зато није ни чудо што оператери нису одушевљени, али ће грађани свакако бити на добитку", каже Љајић.

Србија, БиХ, Црна Гора и Македонија од 2014. године кренуле су у постепено снижавање цена роминг услуга.

Цене мобилног телефонског саобраћаја између ове четири земље регулиране су споразумом и ту није било већих искакања, подсећа лист.

"Покушаји ове четири земље да приволе Европску комисију да се Уредба ЕУ о ценама роминга односи и на западни Балкан није успела, па смо имали ситуацију да су наше цене позива у ромингу биле више шест пута, а интернет чак 25 пута у односу на ЕУ", рекао је Љајић. (Танјуг)

    Ко је на мрежи: 94 гостију и нема пријављених чланова