ОД МАЈА У ЦЕНТРУ СОМБОРА, КЛУПА ЗА ДОЈИЉЕ

 

Акција сомборског удружења "Клуб на куб" покренута пре пола године, са циљем постављања клупе за дојење у Сомбору приведена је крају. Поред бројних донација, акцији се придружило ЈКП "Зеленило", Град Сомбор, грађевинска фирма Констукт-пројект, столари Предраг и Мирко Ковачић и будућа мајка, архитектица Теодора Ковчин. Од маја месеца, мајке у Сомбору имаће могућност да своје бебе подоје на посебној клупи намењеној дојиљама. Захваљујући бројним донаторима и подршци града, идеја потекла од Удружења "Клуб на куб", ускоро ће бити реализована.

- Ми смо од прошлогодишњег базара мама почели да прикупљамо новац. На нашим предавањима је постојала кутија у коју су могла да буду донирана средства, али, хвала Богу, јавили су се и донатори који хоће да уступе и материал и руке и простор и нацрт и све што би могло да доведе до реализације овог пројекта, испричала је Јека Ђапић из Удружења "Клуб на Куб".

Ово удружење оформљено је са идејом отварања бесплатне школе родитељства, организовањем едукација и припрема за будуће родитеље, а посебан акценат рада удружења је подршка дојењу.

- Сматрамо да је дојење јако битно и да мајка треба да се омогући простор и на јавном месту, где могу да подоје своје дете, напоменула је Јека Ђапић.

- Мајке су слободне и треба да подоје своје дете оног момента када беба то хоће, јер, нормално, као што и ми желимо да једемо кад год хоћемо, тако и наше бебе, треба да добију то право и могу да га остваре на било ком месту. Клупа је нешто што ће вероватно да отвори свест нашим грађанима да је то једна потпуно нормална и здрава ствар, нагласила је Биљана Елек из Удружења "Клуб на куб".

- То није обична клупа, то је клупа која даје мајци неку врсту интиме, која даје неку врсту заштите, у пренесеном значењу, од погледа или неких коментара. Иако стоји да је дојење потпуно нормална ствар, многе жене су се сусретале са неугодностима, са непријатним погледима..., објаснила је Ташана Томић, чланица Удружења.

Клупе за дојење већ постоје су у Новом Саду, Београду, Нишу, Панчеву, Чачку, а захваљујући Клубу на куб, клупа за дојиље биће постављена и у Сомбору, у Паркићу поред "Жупаније". (РТВ)

    Ко је на мрежи: 50 гостију и нема пријављених чланова